Anders Breivik tvrdi da se pokajao, traži pomoć da se oporavi

Norvežanin Anders Bering Breivik, koji služi zatvorsku kaznu zbog ubojstva 77 ljudi u Oslu i na otoku Utoja, tvrdi da je spreman da odbaci svoja militantna uvjerenja i nacionalističku ideologiju, piše list “Verdes gang”.

Breivik je u pismu upravi zatvora “Skien” rekao da žali zbog terorističkih napada koje je počinio 22. srpnja 2011. godine i zatražio da mu se pomogne da ostavi svoj kriminalni život iza sebe, piše list.
Osuđeni masovni ubojica navodi u pismu koje je poslao prošlog proljeća da je dostigao četvrtu fazu procesa deradikalizacije, koji je sam razvio, i da je “nadmašio Nelsona Mendelu”, prenio je “Sputnjik”.
On je rekao da je spreman da odbaci “fašističku, nacionalsocijalističku i etnonacionalističku” ideologiju i pokret. Nije postavio nikakve uvjete, piše list.
Pismo je poslano u vrijeme kada je Brejvik izgubio sudski spor u kojem je tvrdio da mu norveška država krši ljudska prava. Psihijatar Hening Veroj iz Univerzitetske bolnice u Oslu kaže da ne vjeruje u autentičnost Brejvikovih navoda.
“Nema razloga da vjerujemo da se pokajao. Očigledno je da Brejvik pokušava manipulirati, što je nešto što teroristi rade da bi bilo po njihovom. Njemu je teško u zatvoru i radije bi da izađe”, rekao je Veroj “Verdens gangu”.
On je dodao da Breivik “vara” da bi bio u mogućnosti da “ponovi ista djela zbog kojih je osuđen”.
Breivik služi kaznu od 21 godine zatvora, koja je maksimalna u Norveškoj. Njegov boravak iza rešetaka može biti produžen na neograničen period ukoliko vlasti zaključe da je to opravdano.
On je do sada boravio u odjeljenju s maksimalnim osiguranjem i nije imao kontakt s ostalim zatvorenicima.

 

One thought on “Anders Breivik tvrdi da se pokajao, traži pomoć da se oporavi

  • veljača 17, 2018 at 9:34 am
    Permalink

    Neka crkne fasist usrani.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *