Ana se ubila zbog zločina svog oca Ratka Mladića

Ana se ubila 24. ožujka 1994. godine u kući u Beogradu gdje i danas živi Mladićeva obitelj, iz očevog pištolja za koji je on pričao da ga čuva kako bi iz njega pucao kada dobije unuka.

Ratko Mladić tipičan je primjer krvnika – počinio je najteže ratne zločine u Europi nakon drugog svjetskog rata, a kada se našao u sudnici predstavljao se mirnim, bolesnim i senilnim starcem koji ne razumije gdje je i zašto mu sude.

Pucala u sebe

Prekjučer je u zatvoru u Haagu s Radovanom Karadžićem jeo pečenje, a jučer je u sudnici Suda u Haagu osuđen. Dan uoči suđenja poslao je preko beogradskih medija poruku da nije ni za što kriv.

Španjolska spisateljica Clare Uson nedavno je objavila roman pod nazivom „Kći Istoka“ – napisala ju je nakon što je u „Timesu“ pročitala tekst o samoubojstvu Mladićeve kćerke Ane i onda se bacila na istraživanje tog slučaja.

– Samoubojstvom je Ana poslala poruku ocu „Ubila sam se zbog tebe“. Zašto? Je li se sramila oca? Za Anu je otac bio sve. U trenutku kada je posumnjala da nije heroj nego zločinac, odlučila je da s tim ne može živjeti. Ali, on tu poruku nije ni shvatio ni primio. Naprotiv – objasnila je španjolska književnica.

Ana se ubila 24. ožujka 1994. godine u kući u Beogradu gdje i danas živi Mladićeva obitelj, iz očevog pištolja za koji je on pričao da ga čuva kako bi iz njega pucao kada dobije unuka. Imala je 23 godine kada je pucala u sebe, bila je najbolja studentica medicine.

Dva tjedna prije samoubojstva boravila je u Rusiji na apsolventskoj ekskurziji. Vratila se potpuno depresivna, prestala je učiti, nije mogla spavati. U zoru tog dana u ožujku digla je ruku na sebe, dok su njena majka i brat spavali.

Mladić je tada bio u Han Pijesku i vijest da kćerke više nema, telefonom mu je priopćila supruga. Razgovarao je s dr. Zoranom Stankovićem koji je na vijest o samoubojstvu Ane, dojurio u kuću Mladića. Od njega je Mladić zatražio da odreže Aninu kosu kako bi je čuvao do kraja života. Kasnije je Stanković ispričao da je Mladiću dao i metak koji je izvadio iz Anine glave, a ovaj ju je onda mrtvu šminkao.

Lažne priče

Nakon sahrane, Ratko Mladić vratio se zločinačkom poslu, još žešće i strasnije. Pričao je da se Ana nije ubila nego su je ubili i da zna tko je to učinio, ali nikada nije otkrio nijedno ime.

U njegovim dnevnicima i bilješkama koje je uredno vodio svaki dan, a koje su kasnije  pronađene u njegovoj kući i nalaze se u dokumentaciji Suda u Haagu, nema ni riječi o Ani i samoubojstvu i preskočio je desetak dana, od 24. ožujka 1994. godine. U bilješkama koje je vodio 1996. spominje Anu, ali kroz usta gatare iz Kraljeva, izvjesne Ratke Jokić. Navodi kako mu je ona kazala da će mu svojom magijom skinuti hašku optužnicu i priča mu da je Ana ubijena tako što su joj u Rusiji isprali mozak i programirali je da puca u sebe!

Kasnije su lansirane mnoge priče i verzije o Aninoj smrti, pored ostalog i ona da je otišla u smrt zbog momka, nekog Dragana Stojkovića, ako mu je to uopće pravo ime. Po tim pričama, u Sarajevu je poginuo, a Ana je to shvatila kao da je njen otac poslao momka u smrt.

Dobro upućeni ni tu ni mnoge druge verzije koje se i danas štancaju, ne prihvaćaju. Iza njih stoji namjera da se mit o Ratku Mladiću kao srpskom heroju ne potkopa i da se samoubojstvo kćerke ne stavi njemu na teret i upiše u krivicu. A taj mit stvorila je isključivo politička propaganda.

Ana Mladić se ubila u ožujku 1994. godine, a u srpnju 1995. njen otac Ratko Mladić naredio je da bude ubijeno 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice. Ana Mladić pucala je u sebe nakon što je otkrila drugo lice svog oca – ono krvničko i zločinačko. Vješto ga je maskirao predstavljajući se dobrim i brižnim ocem i vjernim mužem. Za zločine koje je počinio niko i ništa ga ne može opravdati. A njegova posljednja želja koju je priopćio ostalim ratnim zločincima s kojima je u zatvoru u Haagu da bude pokopan pored kćerke, samo je dio te maske.

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba

One thought on “Ana se ubila zbog zločina svog oca Ratka Mladića

  • studeni 23, 2017 at 8:36 pm
    Permalink

    Kraj Krvnika koji polako umire

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *