AMINA KAJTAZ PRED NASTUP NA EP: Fokusirana sam na disciplinu 100 metara delfin

Radili smo s odličnim trenerima, u dobrim uvjetima i osjeti se to odmah na rezultatima. Ja ne volim pričati o očekivanjima, moje je da se potrudim da plivam najbrže što mogu u tom trenutku pa ćemo vidjeti, kazala je Amina Kajtaz

 

Drugi put zaredom, Velika Britanija je domaćin Europskog prvenstva u plivanju, a nakon Londona 2016. godine, na red je došao škotski Glasgow (od 2. do 12. kolovoza).

Boje BiH na na ovom prvenstvu branit će Amina Kajtaz i Emir Muratović. Za razliku od Emira kojem je ovo prvo prvenstvo, Amini je treće u velikim bazenima. Plivala je u Berlinu 2014. godine, pa 2016. u Londonu. Pored toga, Amina je plivala na Europskom prvenstvu u malim bazenina (Danska), krajem prošle godine, Svjetskim prvenstvima u Kazanju 2015. godine i prošle u Budimpešti, te na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima 2016. godine u Kanadi. Naravno tu bile i Olimpijske igre u Riju 2016.godine, odnosno Svjetski kup u Dubajiu iste, te Mediteranske igre ove u Španjolskoj.

Iako mlada rekli bismo ima dovoljno iskustva. Ovaj put će plivati na 50, 100 i 200 metara delfin. Ipak, fokus je na disciplini 100 delfin, gdje glavnu riječ vode sjajna Šveđanka Sarah Sjoestrom sa 55.63 iz Budimpešte prošle godine gdje je Ruskinja Chimrova plivala 57.24, dok je Italijanka DiLiddo u Rimu ove godine isplivala 57.38.

– Odlučila sam plivati 50, 100 i 200 metara delfin za razliku od nekih prethodnih natjecanja. Sad ću nastupiti na 200 delfin samo da isplivam osobni rekord, dok su moje discipline 50 i 100 delfin, prije svega ova na 100 deflin. Tu će konkurencija biti strašno jaka, ali ja sam trenirala jako, odradila sam pripreme, pa ćemo vidjeti. Već prvog dana su na rasporedu kvalifikacijske utrke na 100 delfin, vremena i prostora za prilagođavanje neće biti, ali mislim da sam nastupima na predhodnim prvenstvima stekla potrebno iskustvo.

Ove godine je Amina u ovoj disciplini jako napredovala za relativno kratko vrijeme. Tako je u travnju u Dubrovniku plivala 1.00.08, a onda se na Mediteranskim igrama spustila ispod minute, sa 59.87 je postavila novi državni rekord, na kraju je bila šesta u finalu.

– Nisam očekivala da ću se spustiti u Tarragoni ispod minute jer iskreno nisam tempirala formu za Španjolsku, nekako sam bila fokusirana na Glasgow, pa je za mene i mog trenera možda taj rezultat u tom trenutku bio malo iznenađenje, ali u posljednje vrijeme strašno punom treniram. U Zagrebu imam odlične uvjete, radim dva – tri puta dnevno, vidjet ćemo. Odradila sam pripreme s plivačima i plivačicama iz Hrvatske u Turskoj, Radili smo s odličnim trenerima, u dobrim uvjetima i osjeti se to odmah na rezultatima. Ja ne volim pričati o očekivanjima, moje je da se potrudim da plivam najbrže što mogu u tom trenutku pa ćemo vidjeti, kaže Amina na kraju.

Prošle godine je Amina plivala u Budimpešti na Svjetskom prvenstvu u disciplini 100 delfin 1.00.77,  dok je u malom bazenu na Europskom u Danskoj išla ispod minute, točnije 59.61. U ovom trenutku gledajući „entri listu“ na 100 delfin, 26 plivačica ima vrijeme ispod minute, od ukupno 41 koliko ih je prijavljeno u ovoj disciplini.  F.I.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *