AMERIKA UPOZORAVA: Oprez ako putuješ u BiH!

Američko državno ministarstvo sigurnosti smatra da je terorizam temeljna opasnost za Amerikance koji bi željeli doputovati u BiH.

I dok je State Department godinama svoje turiste upozoravao na loše ceste, mine, džeparoše i slično, sada su naglasak stavili upravo na terorizam. Zbog toga je Bosna i Hercegovina označena levelom 2, što bi značilo da se prilikom putovanja u našu zemlju sugerira pojačan oprez. „Terorističke skupine nastavljaju planirati moguće napade u Bosni i Hercegovini. Teroristi mogu napasti s malo ili nimalo upozorenja, usmjeravajući se na turističke lokacije, prometne čvorišta, tržnice/trgovačke centre, objekte lokalne vlasti, hotele, klubove, restorane, mjesta bogoštovlja, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne ustanove, zračne luke i druge javne površine“, navodi u savjetu svojim građanima Američko državno ministarstvo sigurnosti.

Onima koji unatoč upozorenju odluče putovati u Bosnu i Hercegovinu preporučuje se da budu svjesni svoga okruženja kada putuju na turističke lokacije i na javna mjesta gdje se bilježi gužva, da prate lokalne medije i svoje planove temelje na najnovijim informacijama, da ostanu na tvrdim cestama i ne ulaze u ruševne objekte, gdje vlada opasnost od mina, kao i da pogledaju izvješće o kriminalu i sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2017.

A u tom izvješću se tek nalaze poslastice. Uz ostalo, upozorava se da su u BiH ceste srednjovjekovne, u dva smjera, a da je u cijeloj zemlji sagrađeno sveukupno oko 100 kilometara autoceste. Srednjovjekovne ceste su bez ograda, neosvijetljene, pa se posebno treba paziti ako vozite po noći.

Kada je u pitanju kriminal, on se može dogoditi bilo gdje i bilo kada, piše dalje u izvješću, no najveća koncentracija kriminala je u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Mostaru. I na koncu mine. U izvješću se navodi da je u BiH još uvijek oko 120 tisuća mina zaostalih od rata, i da se i dalje svake godine bilježe incidenti vezani uz mine.

Piše: K.Bošnjak, dogadjaji@dnevni-list.ba

One thought on “AMERIKA UPOZORAVA: Oprez ako putuješ u BiH!

  • siječanj 12, 2018 at 7:42 pm
    Permalink

    Prijetnja su Cetnici i BIH i niko drugi

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *