AMATERSKA OBEĆANJA DODIKA, DŽAFEROVIĆA, BEĆIROVIĆA…Niti će biti većih izdvajanja za vojsku, niti će Dodik razvaliti OSA-u

Bakir Izetbegović i Denis Bećirović su obećali veća izdvajanja i jačanje Oružanih snaga BiH, a Šefik Džaferović blefira s osnaživanjem kapaciteta OSA-e. Kontra njima Milorad Dodik manipulira da će sahraniti državnu Obaviještajno-sigurnosnu agenciju i u RS-u napraviti svoj obaviještajni sustav. 

Ustavne ovlasti članova Predsjedništva BiH su svakako obrambeni sektor, vanjska politika i donekle, preko Glavnog inspektorata i nadzor nad Obaviještajno-sigurnosnom agencijom OSA. Ali, u izbornoj kampanji kandidati za tročlanog šefa države samovoljno „proširuju“ te nadležnosti i bljuju raznorazna besmilena obećanja.

Besmislice

Više se radi u inaćenju onoj drugoj strani i frustracijama nego stvarnim mogućnostima. Boraveći nedavno u Novom Travniku aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se, vidjevši haubice, malo zanio pa je iz tvornice naoružanja Bratstvo  poručio ranjivom bošnjačkom puku, naravno da zapjeni Milorad Dodik, kako će znanto uvećati izdvajanja za Oružane snage BiH te kako se u namjenskoj industriji u FBiH proizvodi različito moderno naoružanje kako se više nikada za Bošnjake ne bi ponovila  1992. godina kada su goloruki dočekali agresiju i upali u ratnu klaonicu.

Ovih dana je i kandidat SDP-a za mogućeg Izetbegovićevog nasljednika u Predsjedništvu Denis Bećirović također pokušao isprocirati oduševljenje svojih sunarodnjaka najavom kako će jedna od ključnih zadaća u njegovom mandatu biti jačanje oružanih snaga BiH. Njegov rival Šefik Džaferović vjerojatno nije htio duplati obećanja iz SDA o uvećanim izdvajanjima za vojsku pa je najavio kako će jedan od ključnih fokusa njegovoga rada u idućem mandatu u Predsjedništvu BiH, ukoliko bude izabran, biti osnaživanje kapaciteta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA).

„Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je jedna od temeljnih državnih institucija koja štiti sigurnost države i građana. Svojim dosadašnjim radom Obavještajno-sigurnosna agencija je pokazala koliko je bilo važno njeno formiranje.OSA čuva našu državu od sigurnosnih prijetnji, od terorizma do organiziranog kriminala, te doprinosi međunarodnoj sigurnosti, kroz saradnju s partnerskim agencijama u svijetu. OSA ima posebnu važnost i odgovornost u ovom vremenu kada nasrtaji destruktivnih sila i politika na Bosnu i Hercegovinu, iznutra i izvana, postaju sve intenzivniji. To trebaju znati svi oni koji neodgovorno i neutemeljeno nasrću na OSA-u i pokušavaju potkopati njen rad“,   adresirao je svoju poruku Džaferović Miloradu Dodiku, šefu SNSD i kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Pusti snovi

Podsjećamo, Dodik se ovih dana svom silinom po tko zna koji put obrušava na OSA-u najavivši kako će je rasturiti i kako će u RS-u ustrojiti zasebnu obaviještajno-sigurnosnu službu.

Za Dodika je OSA neprijateljska agencija i zapravo samo drugo ime za AID jer tom agencijom, kako tvrdi, u biti rukovode kadrovi te bošnjačke ratne službe na čelu s  Izetbegovićevim tjelohraniteljem Osmanom Mehmedagićem. Srpski kadrovi u OSA-i su za Milorada Dodika samo ikebane i pokriće za lažnu sliku kako je to državna agencija. Ma, nitko nije naivan tko god je imalo upućen u genezu stvaranja, opremanja ali i praćenja OSA-e, predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku smeta neupitni američki utjecaj na   Obaviještajno-sigurnosnu agenciju, ali i na taj cijeli sektor u regiji.

Dodik bi htio ruske agenture ukorijeniti makar u svoj entitet, ali mu smetaju Amerikanci i Britanci. Sve što su poručili i najavili Izetbegović, Bećirović, Džaferović i Dodik je jeftina demagogija i gnusne laži. To mogu biti nečiji pusti snovi, takve krupne stvari se  provode u Parlamentu BiH uz teške, a kod nas se pokazalo, nemoguće kompromise. Da bi Bosna i Hercegovina ojačala svoje Oružane snage neophodno je prvenstveno povećati proračun koji je doista sramno mizeran i nedovoljan za razvojne projekte i modernizaciju OSBiH.

Proces oporavka i razvoja OSBiH sigurno će trajati dugo i zahtijevat će strpljenje i posvećenost svih aktera koji za cilj imaju sigurnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu. Cilj treba biti da se od Oružanih snaga napravi respektabilnu vojsku koja ispunjava standarde NATO-a. Ali, tako ne misli srpska strana i naročito Milorad Dodik. Ako je to činjenica kako to onda misle Izetbegović i Bećirović uduplati izdvajanja i ojačati OSBiH.

I ništa u Bećirovićevom prukama ne bi bilo sporno da upravo on osobno kao i  predsjednik njegovog SDP-a Nermin Nikšić te ostali zastupnici i izalsnici i SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine nisu “fiksirali” državni proračun i to upravo na uštrb većih izdvajanja za Oružane snage BiH. Dapače, proračun Bosne i Hercegovine je 2012. godine smanjen za čak 78 milijuna KM!

Čarobnjak iz SDA Šefik Džaferović nije pojasnio kako misli ojačati OSA-u. Kakve će veze prije svega Džaferović imati s OSA-om ako postane bošnjački člana Predsjendištva   BiH? Zakonske, dakle minimalne,  jednake kao i druga dva člana tročlanog šefa države. Snažiti OSA-u je moguće samo većim izdvajanjima iz proračuna i kadrovskim  osvježenjima.

Niti jedno niti drugo nije moguće bez pristanka svih strana u Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini. Ta važna državna agencija svima smeta ako u njoj nemaju presudni utjecaj, ili ako se možda zbog svojih grijeha plaše „slušalica“. Međutim,  jačati i gasiti OSA-u je moguće samo u Parlamentu BiH. Unaprijed je to sizifov posao. Navikli smo da u izbornim kampanjama slušamo svakakve nebuloze, uvrede i prljavštine, međutim kandidati za najviše državne poluge vlasti, kakvo jeste Predsjendištvo BiH, morali bi imati imalo više uvažavanja prema dignitetu i intelektualnim kapacitetima građana ove države i ne ispirati usta najvažnijim i najosjetljivijim institucijama i davati obećanja o rješavanju problema koji čak nisu izravno niti u njjhovim nadležnostima, ako i pobijede na izborima i uđu u državno Predsjedništvo.

Piše: I. Marić

dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *