Ako zapadni susjedi zatvore granice, i BiH će zatvoriti istočnu

Slobodan Ujić, direktor Službe BiH za poslove sa strancima, potvrdio je da je od kraja prošle godine do danas Služba obradila 6.257 migranata koji su ušli u BiH, dok je njih 5.635 zatražilo međunarodnu zaštitu.

Ujić je pojasnio da migranti ilegalno prelaze granicu s područja Srbije i Crne Gore, a radi se o ljudima iz visoko rizičnih zemalja, koji koriste BiH kao tranzitnu rutu na putu ka zemljama zapadne Europe.

“Ovdje se radi o mješovitim migracijama, gdje je svega 20 posto izbjeglica, a ostalo su ekonomski migranti, među kojima je mnogo obitelji s djecom, a oni dolaze iz 45 različitih zemalja“, rekao je Ujić.

Imajući u vidu broj migranata koji su u BiH ušli u proteklih nekoliko mjeseci, naglasio da je BiH suočena i s humanitarnom i sigurnosnim aspektom migracija, posebno ukazujući na očit manjak smještajnih kapaciteta.

“Operativni stožer za pitanje migracija na putu je rješenja tog pitanja i u narednih 15-ak dana trebao bi u cijelosti biti riješeno pitanje SŽ-a, jer su u funkciji Imigracijski centar Službe za poslove sa strancima i Azilantski centar Salakovac, dok bi vojarna Ušivak uskoro trebala biti stavljena u funkciju“, dodao je.  

U osvrtu na najavu susjeda da će zatvoriti granice, a posebno na najavu Austrije o potpunom zatvaranju granice, kao i na mogućnost da će to isto učiniti i Slovenija dok na sličan način razmišlja i Hrvatska, Ujić je istaknuo da bi jedini pravi odgovor na to bio pojačan nadzor granice i slanje dodatnih snaga na granicu s istočnim susjedima.

“U slučaju da dođe do zatvaranja granica, nama neće preostati ništa drugo no da i mi zatvorimo granicu prema Srbiji i Crnoj Gori“, kazao je Ujić zaključivši da, unatoč složenosti situacije kada je u pitanju povećan priljev migranata, Služba za poslove sa strancima, u suradnji s drugim institucijama  migracije još uvijek drži pod kontrolom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *