Akcize nisu jedini način financiranja koridora

Potpredsjednik Naše stranke Edin Forto, povodom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj se treba razmatrati usvajanje novog Zakona o akcizama, ocijenio je da akcize nisu jedini način financiranja gradnje koridora.

– Postoje dva načina da se dobiju povoljna kreditna sredstva za nastavak gradnje na Koridoru Vc. Prvi je da smanjimo javnu potrošnju, što uključuje rezanje plata preplaćenoj administraciji, ukinemo privilegije funkcionerima – poput nekoliko hiljada službenih automobila, povećamo profitabilnost elektroprivreda, telekoma i ostalih javnih firmi tako što ćemo ih dovesti u red, itd. Drugi način jeste da se uvedu akcize. Mi smo za prvu varijantu, jer je pravednija prema građanima i korisnija ne samo za gradnju autocesta, već i za državu – naveo je Forto u priopćenju za javnost.

Forto, koji je delegat u Domu naroda, uputio je inicijativu vezano za plavi dizel, odnosno europski standard označavanja goriva za posebne namjene koje je oslobođeno akciza, a koje bi se osiguralo poljoprivrednicima.

– Plavi dizel bi smjeli koristiti korisnici za pogon poljoprivrednih mašina za rad poljoprivrednih gazdinstava. Korisnici ovog prava bi bili upisani u registru koji bi se vodio koordinirano sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede. Uvele bi se kartice goriva kao forma javne isprave, koja bi se koristila za ovu namjenu. U nedostatku Državne strategije za poljoprivredu, plavi dizel bi bio minimum pomoći države ovoj izuzetno važnoj privrednoj grani BiH – smatra  Forto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *