Ajdin Šahinpašić: Nudimo bolji pogled na svijet

Nudimo svim posjetiteljima Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu bolji pogled na svijet, jer jedino im knjige to mogu dati

Sarajevski sajam i TKD Šahinpašić, i ove godine, od 19. do 24. travnja, organiziraju  29. Međunarodni sajam knjiga i 14. Bijenale knjige u sarajevskoj  Skenderiji. Tim povodom razgovarali smo s direktorom TKD Šahinpašić, Ajdinom Šahinpašićem.

U svome pozivu za sudjelovanje na Sajmu, koji ste uputili nakladnicima i knjižarima, naveli ste da je Sarajevski sajam knjiga  mjesto promocije i plasmana njihovoga programa , mogućnost za susrete s kolegama iz branše izdavaštva, knjižarstva i bibliotekarstva  a za čitatelje i publiku  –  idealna prilika da otkriju nove trendove iz oblasti svoga interesa, da prisustvuju promocijama i upoznaju se s autorima i književnicima.

Progovorimo opširnije o svemu spomenutome. U kolikom broju i iz kojih država su se odazvali sudionici manifestacije?

– Oko 150 izlagača iz BiH, zemalja regije i ostatka  svijeta zastupljeni su na ovogodišnjem Sajmu. Izlagačka površina od 2200 m2 popunjena je izdanjima  domaćih i stranih izdavača, u produkciji  koja je obilježila prethodnu godinu i po pristupačnim cijenama. Najznačajniji  izdavači iz naše zemlje i regije predstavit će svoje novitete na Sajmu, a kulturni centri veleposlanstava stranih zemalja u našoj zemlji imat će posebne programe promocija i suradnje među izdavačima.

Izdvojite najveće nakladnike i predstavite nam njihovu ovogodišnju sajamsku ponudu.

– Najznačajniji izdavači iz BiH i regije, kao i izdanja svjetskih  izdavača prisutni su na Sajmu.

Pored izdavačke kuće Šahinpašić , iz BiH su tu još University Press, Connectum, Nova dječja knjiga, Dobra knjiga, Rabic, El-Kalem, Naklada Begen, Školska naklada, Naklada Mate, Biblioner, Novoteks (Našadjeca), Fondacija Mak Dizdar, Zemaljski muzej, Media Centar i mnogi drugi. Najznačajniji izdavači iz Hrvatske zastupljeni su na zajedničkom štandu Hrvatske dječje knjige, a iz Srbije nam dolaze Laguna, Vulkan, Partenon, Dereta, Akia Mali Princ, Marso i drugi. Najznačajnija izdavačka kuća iz Crne Gore, Nova knjiga, prisutna je na Sajmu, te izdanja mnogih svjetskih izdavača. Bilo bi neprimjereno da mi kao organizatori navodimo pojedinačna izdanja, ali možemo potvrditi da su svi noviteti objavljeni u proteklih godinu dana prisutni na sajmu.

Naravno, i Vi ste se potrudili predstaviti mnoštvo novih izdanja…

– U protekloj godini TKD Šahinpašić objavilo je više od 100 naslova. Naša ponuda nikada nije bila raznovrsnija niti bogatija. Suvremeni bh.  svjetski pisci zastupljeni su na našem štandu i svi koji prate našu produkciju bit će sigurno zadovoljni. Nabrojat ćemo samo neke naslove: Miki i Dosjei – Marine Radoš, nova knjiga Nure Bazdulj Hubijar – Begovica, Vrijeme žetve – Amira Misirlića, Daidža – Nadana Filipovića, Baka razbojnik – Davida Walliamsa, Sudbe i kudbe, Lauren Groff; Romantični egoist i Ljubav traje tri godine – Franka Beigbedera, Baš ti, baš tu i Prvi negativac – Mirande July, Družba Kasapina Andersa – Jonasa Jonasona, djela Harukija Murakamija, Hanifa Kureishija, i mnogih drugih autora iz BiH i drugih zemalja.

Spomenimo kako je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ,kao i proteklih godina, pokrovitelj predstavljanja književnog stvaralaštva, izdavaštva i znanstvene literature čiji autori vode porijeklo iz BiH, a žive izvan njezinih granica…

– Kao i svake godine pisci bh. dijaspore zastupljeni  su u svim programskim aktivnostima Sajma. Jako je značajan doprinos Ministarstva u predstavljanju ovih  autora, koji svake godine predstavljaju svoja izdanja i druže se s  publikom. Značaj dijaspore u ekonomskom i kulturološkom smislu je višestruk, a Sajam je idealna prilika da se lokalna publika upozna s radom i djelom naših autora u dijaspori.

Što će se zbivati u sklopu 14. Bijenala knjige?

– Predstavit ćemo novitete bh. autora koji su objavljeni  u proteklom periodu. Bijenale knjige, kao zasebna  manifestacija  je preteča ovakvog modernog Sajma knjige, i upravo zbog takvog značaja i deklarativno se ističe u imenu manifestacije.

U sklopu Sajma bit će organizirano obilježavnje 100. obljetnice rođenja Maka Dizdara?

– Fondacija Mak Dizdar partner je Sajma knjige. Postavljanjem izložbe u okviru Bosanske kuće, koja je ove godine “Makova hiža”, te promocijom autentičnog  izdanja “Kamenog spavača”, oni će predstaviti najznačajnije fragmente života ovog autora.

Obnovljena je suradnja Sajma sa Zemaljskim muzejom…

– Veoma nam je drago da se Zemaljski muzej vraća u sajamske prostore. Njihova izdanja su  jedna od najznačajnijih u našoj zemlji, a njihova izdavačka djelatnost starija je od 100 godina. Zemaljski muzej jedna je od najznačajnijih kulturno-historijskih  institucija u našoj zemlji. Suradnja se realizira u kontekstu osiguranja sajamskog prostora za Zemaljski muzej od strane organizatora, a sa druge strane, omogućeni su besplatni posjeti muzeju za sve škole izvan Županije Sarajevo, u vrijeme trajanja Sajma.

Svakodnevno će se održavati promocije djela i susreti s autorima. Koja su glasovita i ona manje poznata imena najavila svoj dolazak?

– Veliki broj promocija  održat će se i ove godine na Sajmu. Posebno me raduju promocije djela Maka Dizdara i Derviša Sušića, ali i drugih bh. autora koji će ove godine biti  predstavljeni. Kompletan program dostupan je u službama Sajma.

U najavi sadržaja Sajma spominju se okrugli stolovi, stručni skupovi…

– Planirane su  razne aktivnosti u cilju povezivanja izdavača iz BiH i drugih zemalja. Kulturni centri organiziraju skupove i druženja izdavača. Bit će dodijeljene  i  nagrade Fondacije Kemal Bakaršić, te organizirane razne druge aktivnosti.

Bit će dodijeljene i nagrade? U kojim kategorijama?

– Kao i do sada, pet sajamskih nagrada, u skladu sa propozicijama. Svi  detalji bit će objavljeni zadnji dan Sajma.
Kakve pogodnosti nudite kupcima?

– Najbogatiju ponudu naslova u ovom trenutku u našoj  zemlji, uz mogućnost najpovoljnije kupovine  knjige. Nudimo svim posjetiteljima bolji  pogled na svijet, jer jedino im knjige to mogu dati.

Što se važnoga događalo od Zimskoga  salona knjige do danas u Vašoj izdavačkoj kući? Jeste li zadovoljni prvim kvartalom godine?

– U odnosu  na isti period prošle godine bilježimo pozitivne pomake. Iskreno se nadamo da će nam ova godina biti bolja od prethodne.

Kao i obično, zamolit  ću za preporuku – što čitate ovih dana?

– Čovjek zvani Ove, Fredrik Backman.

 

Razgovarala: Vesna Hlavaček, kultura@dnevni-list.ba

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *