Ahmetović, Čavka i Barišić u utrci za potpredsjednike RS-a

Mi smo koalicija za Narodnu skupštinu RS-a i s bazom od 33 tisuće glasova predstavljati ćemo značajan subjekt u NS RS. Treba kazati kako su neke stranke i rasle u istraživanjima pa je jasno da će Proeuropski blok imati značajan udio u političkom životu RS-a, poručio je Suljkanović

BANJA LUKA – Predsjednici SDP-a, DF-a, SBB-a, Narodne stranke Radom za boljitak, Hrvatske stranke BiH, Naše stranke i Nezavisnog bloka ranije su potpisali politički akt kojim su potvrdili opredjeljenje za zajednički nastup na izborima u RS-u, a jučer je predstavljen Proeuropski blok čiji je cilj 50 tisuća glasova u listopadu.

Enes Suljkanović, potpredsjednik SDP BiH, dodao je kako ovaj blok ima podršku i drugih političkih subjekata u različitim dijelovima zemlje – Brčanskog demokratskog pokreta, SBiH-a, A-SDA, PDA…

– Mi smo koalicija za Narodnu skupštinu RS-a i s bazom od 33 tisuće glasova predstavljati ćemo značajan subjekt u NS RS. Treba kazati kako su neke stranke i rasle u istraživanjima pa je jasno da će Proeuropski blok imati značajan udio u političkom životu RS-a, poručio je Suljkanović.

Europski put BiH

Vrlo je jasno poručio kako oni neće biti, poput većine drugih političkih subjekata, samo deklarativno za europski put države nego će se istinski zalagati za to.

– Ukoliko govorimo o dosadašnjem putu BiH ka EU imamo korak naprijed, tri nazad, a svi rade na tome da ne uđu u EU. Ukoliko bi naša zemlja istinski krenula prema europskim integracijama, ukoliko bi usvajali europske standarde mnogi političari u BiH bi se poslije zapitali kuda će sa sobom. Mi istinski ulazimo u taj projekt, rekao je Suljkanović. Također, kaže kako Proeuropski blok u RS okuplja sva tri konstitutivna naroda BiH i predstavlja novu snagu na političkom nebu RS-a, što, prema riječima Suljkanovića, treba biti poruka za cijelu BiH. Potvrdio je kako su stranke okupljene oko ovog bloka kandidirale  i osobe za pozicije  potpredsjednika RS-a a to su Sadik Ahmetović (Nezavisni blok) i Admir Čavka (SBB) ispred bošnjačkog naroda te  Jozo Barišić (Hrvatska stranka) ispred hrvatskog naroda.

Iskustvo i poznanstva

Novinarima se obratio Ahmetović koji je rekao da ima najveće iskustvo od svih prethodnih kandidata koji su bili na toj funkciji. Zahvalio se političkim subjektima koji su na kraju uspjeli završiti projekt Proeuropskog bloka, koji je važan za BiH.

– Poznajem prilike u BiH, mislim da imam ponajveće iskustvo od prethodnih kandidata koji su bili na poziciji potpredsjednika RS iz reda Bošnjaka. Bio sam zastupnik u NS RS od 2002. do 2006. Dodati ću kako nikada nisam bio lokalista, a u budućnosti ću pokušati i kao potpredsjednik RS-a predstavljati sve građane BiH, kako bi i predsjednik RS preuzeo obavezu da iza njega bude svaki građanin jednak u ovom dijelu BiH, naveo je Ahmetović. Smatra kako svaki nositelj funkcije u BiH mora imati takav pristup i da je to jedini mogući princip. Također, kaže kako ima mnogo poznanstava s ljudima koji su i dan danas na najvišim političkim dužnostima kako u BiH, regiji, ali i u Bruxellesu.

– To je moja prednost da riješimo krupna pitanja u RS kao što je bosanski jezik, koji se nikada nije institucionalno pokušao riješiti s vlastima u RS-u. Odavde poručujem i kažem, to pitanje ćemo riješiti i prestat će barijera između građana, tvrdi Ahmetović. Stava je kako se sva pitanja koja opterećuju odnose treba rješavati dijalogom te uhvatiti se u posao koji znači bolji život.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *