Agencije za uhljebljenje obitelji činovnika SDA i HDZ-a

Građanski savez (GS) poziva nadležne institucije da, sukladno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, osigura dostavljanje traženih podataka o imenima i sistematizaciji uposlenika u Federalnoj bankarskoj agenciji i Financijsko-informatičkoj agenciji FBiH.

Ta stranka napominje da odbijanje dostavljanja traženih podataka predstavlja najgrublje kršenje zakona i očito prikrivanje počinjenog kaznenog djela korupcije te nepotizma navodeći, istodobno, da je javna tajna da su navedene federalne agencije postale sigurna luka za uhljebljenje članova obitelji visokopozicioniranih činovnika SDA i HDZ BiH. Tako se javnost podsjeća da je federalna ministrica financija Jelka Milićević prije nešto više od dva mjeseca bestidno izjavila da informacija o upošljavanju njenog zeta bez natječajne procedure u javnoj instituciji ne može biti predmet javnog interesa.

“U GS-u smatramo da su FUP, SIPA i ostale agencije za provedbu zakona dužne osigurati tražene podatke sukladno važećim zakonskim i podzakonskim aktima najvišem zakonodavnom tijelu FBiH, koje je još uvijek Parlament FBiH, a ne stranačke središnjice HDZ-a BiH i SDA“, priopćio je GS iz kojeg, zajedno s obespravljenim građanima i nezaposlenim radnicima ove zemlje, uoči nastupajućeg Međunarodnog praznika rada SDA i HDZ-u BiH poručuju da svoje obitelji zapošljavaju u stranačkim središnjica u ul. Mehmeda Spahe u Sarajevu i Kneza Domagoja u Mostaru, na upražnjena mjesta visokih stranačkih dužnosnika koji se nalaze u pritvoru zbog nezakonitog zapošljavanja u javnim poduzećima i državnim firmama.

Naime, portal Klix objavio je da je svega 11 od 123 radnika uposlena u Financijsko-informatičkoj agenciji (FIA) FBiH dalo suglasnost da se javno objave njihova imena i prezimena nakon spekulacija o nepotizmu pri zapošljavanju u toj agenciji. Podatke o uposlenima ne daje ni Agencija za bankarstvo FBiH, koju se također dovodi u vezu sa zapošljavanjem bliskih srodnika političara.

U odgovoru koju je zastupniku Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Denisu Gratzu dostavio direktor FIA-e FBiH Esad Mahmutović navedeno je da su informacije koje se odnose na njihove uposlenike zaštićeni Zakonom o zaštiti osobnih podataka BiH i da FIA može dostaviti informacije samo za one uposlenike koji su dali suglasnost za to. I u Agenciji za bankarstvo FBiH smatraju da su podaci o njihovim uposlenicima tajni podaci  obzirom da se ne financiraju iz proračuna, iako je i njihov osnivač FBiH.

Nekoliko puta su nadležne institucije upozoravale tijela vlasti da je uskraćivanje informacija o imenima i prezimenima zaposlenih pogrešno. Naime, da bi nadležno javno tijelo uskratilo pristup traženoj informaciji, bilo je obvezno dokazati da u konkretnom slučaju, osim što je postojao formalni uvjet, tj. da je informacija, odnosno dokument propisima ili službenim aktom zasnovanim na zakonu određena kao osobni podatak, bilo i opravdano dokazati da se radi o informaciji ili dokumentu zbog čijeg bi odavanja mogle realno nastupiti teške pravne ili druge posljedice po interese zaštićene zakonom kao i da ti interesi koji se štite povjerljivošću pretežu nad pravom javnosti da zna koje osobe i s kojom stručnom spremom su zaposlene u javnu agenciju.

Podaci koji se traže predstavljaju podatke koji se odnose na službenike koji obnašaju javnu funkciju te njihova imena i prezimena, radna mjesta i kvalifikacije u jednom demokratskom društvu ne smiju predstavljati zaštićene podatke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *