60 godina Planinarskog društva Bobovac

Skoro 200 planinara iz 15 planinarskih društava počelo u subotu dvodnevno obilježavanje 60 godina od osnivanja Planinarskog društva Bobovac i 30 godina od otvaranja planinarskog doma Bočica.

Obilježavanje je počelo jutarnjim aktivnostima kada su dvije velike mješovite grupe krenule na dvije kakanjske, jubilarne planinarske staze.

Prva i veće grupa planinara iz desetak društava jubileje je obilježila prolazeći stazu od Kraljeve Sutjeske, preko kraljevskog Bobovca, Kopijara, Nažbilja i Lipnice do Bočice. Druga mješovita planinarska grupa obišla je stazu Bočica-Gradina-Bočica. Sa Gradine se uživali u pogledu na dolinu Zgošće i Kaknja.

Na otvaranju manifestacije sve prisutne uime Saveza planinara Federacije BiH pozdravio je Sinan Gluhić, koji je inače i predsjednik Planinarskog društva „Čolan“ iz Zenice, kao i Filip Balić uime Hrvatskog planinarskog društva „Malačka“ iz Kaštel Starog (Hrvatska).

Sa planinarima koji su se okupili na Bočici družio se i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, koji je otvorio  dvodnevno druženje  planinara iz 15 društava iz  Zenice, Lukavca, Srebrenika, Sarajeva, Kaštel Starog, Kladnja, Tuzle…

– Planinari su promotori, zaštitnici i najveći i na terenu najprisutniji realizatori univerzalne i svevremene ideje i postulata o potrebi zaštite i unapređenja čovjekove okoline. Zbog toga je ovaj jubilej i ovaj skup prava prilika da svi zajedno pošaljemo poruku, apel, molbu, svim ljudima da se svakodnevno što više razmišlja i radi, svako u svom neposrednom okruženju i prema svojim mogućnostima, na zaštiti prirode, zbog ovovremenih generacija, a posebno generacija koje dolaze – rekao je načelnik Mandra.

Nakon otvaranja manifestacije uslijedila su sportska nadmetanja u mini nogometu, odbojci za žene i muške, šahu, ronjenju u bazenu, skoku u dalj, preciznom šutiranju i bacanju kamena sa ramena, a u večernjim satima programski sadržaji su bili prezentacije i predavanja, te planinarsko sijelo.

Za danas su planirani Kotlićijada, podjela zahvalnica  društvima, zatvaranje manifestacije i ispraćaj gostiju, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *