41. OBLJETNICA Univerzitet s ponosom nosi ime Džemala Bijedića (FOTO)

Rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru Sead Pašić kazao je u srijedu kako je Džemal Bijedić, rođeni Mostarac, bio veliki lokal patriota koji je učinio jako puno za razvoj Mostara, čitave Hercegovine, kao i za razvoj Univerziteta, te kako s pravom i ponosom taj Univerzitet nosi njegovo ime.

U povodu obilježavanja 41. obljetnice Univerziteta je ispred Rektorata, na poprsju Džemala Bijedića, položeno cvijeće.

”Džemal Bijedić je bio političar velikog formata kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Mislim kako smo to odlično pokazali prošle godine, kada smo obilježili 100 godina od rođenja Džemala Bijedića, organizirajući znanstveni skup”, kazao je u kratkom obraćanju nazočnima prije nego što je položio cvijeće rektor Pašić.

Nakon kratkog rektorovog obraćanja ispred zgrade Rektorata upriličena je svečana akademija tijekom koje je prof.dr. Suzana Bubić, redovna profesorica u mirovini i rektorica Univerziteta u mandatnom razdoblju od 2008. do 2010. godine, promovirana u počasno zvanje profesor emeritus, a 11 najboljih studenata dobilo je rektorovu nagradu.

Težak put od osnivanja do danas

Rektor Pašić ustvrdio je kako je Univerzitet za 41 godinu koliko postoji, prošao jako puno, od predratnog razdoblja rasta i razvoja, teškog stradavanja za vrijeme rata kada je Univerzitet ostao bez objekata, opreme, zaposlenika, te poslijeratnog razdoblja kada je dobio na korištenje devastiranu vojarnu koja se i danas izgrađuje i obnavlja.

”Napravili smo puno toga, sigurno možemo biti ponosni na to, a danas skoro svi naši fakulteti imaju svoje zgrade, amfiteatar, učionice, kabinete. I dalje radimo, gradimo studentski dom. Prošle smo godine uređivali infrastrukturu, prometnice, proširili knjižnicu, a ove godine rektorat treba da dobije novu fasadu”, kazao je Pašić.

Po njegovim riječima, na Univerzitetu “Džemal Bijedić” studira oko 5 000 studenata na sva tri ciklusa studija, zaposleno je oko 200  profesora u stalnom radnom odnosu, dok nastavni proces pokriva i 150 vanjskih suradnika.

Govoreći o zapošljavanju mladog kadra, rektor Pašić je ocijenio kako je zbog financijskih problema Univerzitet u posljednje vrijeme bio u jednom malom zaostatku, ali kako je zahvaljujući programu Federalnog zavoda za zapošljavanje ove godine uposleno desetak novih asistenata.

Važan član akademske zajednice BiH

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić je u svom govoru kazao kako je Univerzitet važan član akademske zajednice u BiH i kako su plodovi rada i djelovanja Univerziteta vidljivi na svakom koraku ne samo u Mostaru i BiH nego znatno šire.

”Biti dijelom ove akademije za mene predstavlja i čast i zadovoljstvo. Dolazeći na ovu svečanost, prešao sam preko novoizgrađenog mosta u Mostaru koji se od kampusa Univerziteta nalazi samo nekoliko metara. Simbolika je to, jer taj most, ne samo da nas zbližava u zemljopisnom smislu, on je i svojevrsni poziv na daljnju suradnju. Upravo onakvu kakvu smo uspostavili na Rektorskom zboru BiH”, kazao je obraćajući se nazočnima Tomić.

Istaknuo je kako obljetnica Univerziteta treba da bude poziv svima u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Bihaću, Istočnom Sarajevu, da znaju kako je puno važniji put razvoja i napretka, kao i priključenje BiH razvijenom dijelu Europe.

”Stalni napredak i ugled postiže se samo stvarnim vrijednostima, a to su proizvodi čovjekova uma i ruku. Zato svi mi ovdje danas nazočni budimo dio saveza u našem zajedničkom poduhvatu za više znanosti, kvalitetniju nastavu, te istraživačke projekte na svim javnim sveučilištima koji su strateški stupovi bolje, pravednije i razvijenije BiH”, zaključio je rektor Tomić u svome govoru.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *