23 GODINE NAKON DAYTONA Zastupnici raspravljaju što je kvorum

Nakon ovakvog raspleta situacije klubovi zastupnika SNSD-a i DNS-a odlučili su kako neće sudjelovati u nastavku sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Inicijativa zastupnika SNSD-a i DNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH kojom su tražili smjenu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića skinuta je s dnevnog reda sjednice ovog doma i to nakon što je predsjedavajuća Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević tražila skidanje zbog, kako je navale, činjenice da bi realizacije ova inicijative dovela do ozbiljnog narušavanja Zakona o Vijeću ministara u kojem onda ne bi bilo minimalno trećina ministara iz RS-a. Također naglasila je i kako zastupnici ovog doma nisu dobili izvješće Vijeća ministara o navedenoj inicijativi.

Za skidanje inicijative za smjenu Mektića s dnevnog reda bilo je 19 zastupnika, 10 je bilo protiv dok je troje bilo suzdržano.

Obrazloženje predlagača

S druge strane predsjedavajući Kluba SNSD-a Staša Košarac uoči glasovanja o dnevnom redu poručio je kako treba novi Srbin na mjestu ministra sigurnosti te je iznio razloge zbog čega misli tako.

„Migrantska kriza je eskalirala i nema odgovarajućeg postupanja Ministarstva sigurnosti i samog ministra koji je nadležan za taj sigurnosni izazov u BiH“, rekao je Košarac, kazavši kako su svi imali sigurnosne informacije da je migrantski val u dalje u tijeku, a imali su, dodaje, i različite stavove iz Ministarstva sigurnosti.

Istodobno, reagirao je i sam Mektić, poručivši kako ga ovakve inicijative neće ušutjeti.

„Ovo je bio pokušaj da se promoviraju neke politikantske ideje. Što se mene tiče mogu da podnose inicijative svaki dan i to me ne zanima. Nikakva njihova inicijativa ne može mene natjerati da drugačije mislim, a pogotovo da šutim“, naveo je Mektić.

Nakon ovakvog raspleta situacije klubovi zastupnika SNSD-a i DNS-a odlučili su kako neće sudjelovati u nastavku sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, a Košarac je novinarima kazao da politički subjekti iz Federacije BiH upravljaju procesima u državnim institucijama zahvaljujući kadrovima Saveza za promjene.

Pitanje kvoruma

U nastavku sjednice, a nakon jedne od pauza, u jednom trenutku nije bilo kvoruma, zbog čega je određena stanka u trajanju od jedan sat. Nakon što je osigurana opća većina (22 zastupnika i više) povela se rasprava oko kvoruma za odlučivanje (po jedna trećina iz svakog entiteta u prvom krugu za neku odluku, odnosno dvije trećine iz svakog entiteta ne smiju biti protiv u drugom krugu).  Bošnjački i srpski zastupnici su raspravljali oko toga uključuje li jedna trećina u prvom krugu broj onih koji su izabrani iz svakog entiteta ili onih zastupnika koji su prisutni. Hrvati, baš kao i na mnogim primjerima u državi, nemaju mogućnost, unatoč konstitutivnosti, koristiti mehanizam koji bi im omogućio utjecaj na donošenje odluka.

Na kraju je, nakon konzultacije unutar proširenog Kolegija, donesena  odluka da se sjednica prekida zbog nedostatka kvoruma.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *