200 robotića za izazove novog doba

Donacija uključuje ukupno 200 edukacijskih robota koje će učenice iskoristili za stjecanje znanja iz robotike, programiranja i elektronike

MOSTAR- Udruga HelloWorld (SPARKschool) u suradnji s američkim veleposlanstvom u Bosni i Hercegovini pokrenula je projekt pod nazivom SPARKreatorice u sklopu kojega će 20 osnovnih škola diljem Bosne i Hercegovine dobiti po 10 edukacijskih robotića.

Obrazovanje temelj razvoja

Cilj je projekta SPARKreatorice promocija znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike među djevojčicama osnovnoškolske dobi, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare održanoj u organizaciji SPARK schoola u Mostaru. Predstavnik udruge Hello World Tomislav Kordić kazao je kako pravo sudjelovanja na projektu imaju djevojčice od 1. do 8. razreda osnovne škole.
„Ovim projektom nastojimo uključiti 20 osnovnih škola na području cijele BiH. Svaka škola na projekt prijavljuje najmanje deset učenica i mentora. Oni će sudjelovati u edukacijama i natjecanjima kroz cijelu 2017./2018. školsku godinu“, rekao je Kordić.


Po njegovim riječima, svaka škola će u trajno vlasništvo dobiti deset edukacijskih robota. Donacija uključuje ukupno 200 edukacijskih robota koje će učenice iskoristili za stjecanje znanja iz robotike, programiranja i elektronike.
Direktorica SPARK-a Andrea Čordaš ocijenila je kako je obrazovanje temelj razvoja svake zajednice.
„Obrazovanje igra nezamjenjivu ulogu u oblikovanju našeg načina razmišljanja. Kada naučimo kritički razmišljati i steknemo tehnička znanja, onda otvaramo svima brojne mogućnosti“, rekla je Čordaš.


Po njezinim riječima, radi se o značajnom projektu, čija je svrha motivirati učenice, nastavnike i učitelje za robotiku, programiranje i elektroniku.

Izazovi novog doba

Djevojke će ovim projektom biti konkurentnije na tržištu rada, naučit će kritički razmišljati i eliminirati strah od tehnologije te se na vrijeme susresti s izazovima novog doba, kazala je direktorica SPARK-a, dodavši kako će učenice koje se odluče baviti robotikom zasigurno imati više prilika za uspjeh i uspješniju karijeru, a moći će dati i veći doprinos gospodarskom razvoju BiH.

„Uz američko veleposlanstvo, vjerujem da će ovaj projekt biti početak jedne uspješne i dugotrajne suradnje na istim i sličnim projektima, a sve u cilju jačanja rekonstruiranja obrazovnog sustava i razvoja tržišta rada“, poručila je Čordaš.
Direktorica Američkog kutka Ivana Čuljak-Perić ustvrdila je kako je ovaj projekt društveno koristan ne samo BiH, nego cijelom okruženju.
Prijave za sudjelovanje na projektu otvorene su od 9. do 18. listopada do 12 sati. Dvije najbolje učenice iz svake škole sudjelovat će na državnom natjecanju koje se održava u Mostaru početkom sljedeće školske godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *