12 UHIĆENIH Plenković odbacio optužbe da je u istrazi u Agrokoru riječ o političkom progonu

U izvidima vezanima uz navodne nezakonitosti u Agrokoru u ponedjeljak je uhićeno 12 osoba, točnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana koji nisu u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak, u povodu prvih uhićenja u slučaju Agrokor, da neće komentirati proces koji vode policija i DORH, ustvrdivši kako se Vlada u zadnjih deset mjeseci, otkad je postalo jasno da situacija u toj kompaniji nije dobra, ponašala odgovorno te da svojim komentarima i porukama u javnosti nije željela doprinijeti rušenju koncerna.

“Mi smo komunicirali da se lopta smiri i to smo radili odgovorno, svjesno i namjerno”, kazao je.

Ponavlja kako nije dolazilo u obzir da Vlada ne napravi ništa, kao ni to da se Agrokor nacionalizira, a što su, kako je istaknuo, sugerirali neki od političkih čelnika, prenosi Hina.

To bi značilo da obveze privatne kompanije padnu na teret poreznih obveznika, a to nije dolazilo u obzir, kao ni da se Agrokoru dade novac jer bi se u kratkom roku nešto saniralo, ali srednjoročno došlo bi se u istu situaciju, ustvrdio je.

“Jedina realna opcija, temeljem komparativne analize, bilo je donošenje posebnog zakona za trgovačka društva od sistemskog značaja, iza kojega stojimo”, naglašava Plenković ističući da je tzv. lex Agrokor omogućio izbjegavanje velikog gospodarsko-financijskog tsunamija, što smatra ključnim i najbitnijim.

Hrvatski premijer odbacuje optužbe da je u pogledu istrage u Agrokoru riječ o političkom progonu.

“Nema nikakvog političkog progona. Možda je to našoj javnosti iz nekakvih praksi do sada neshvatljivo, ali ne postoji nikakav nalog Vlade, mene, bilo koga u HDZ-u, na bilo koji i najmanji način, bilo kome u policiji i DORH-u što, kako i kada da radi. Otklanjam tezu o bilo kakvom političkom progonu bilo koga, a ne samo ljudi koji su povezani s ovim trenutnim slučajem”, naglasio je.

Policija ja već prije šest ujutro bila u Kulmerovim dvorima, domu Todorićevih. Prema priopćenju DORH-a na ‘meti’ istrage je 15 ljudi. Oni koji su dostupni policiji, trebali bi u DORH-u biti ispitani danas poslijepodne i sutra ujutro, neslužbeno se doznaje.

U izvidima vezanima uz navodne nezakonitosti u Agrokoru u ponedjeljak je uhićeno 12 osoba, točnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana koji nisu u Hrvatskoj.

Uz Tododorića i njegove sinove osumnjičeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Uhićenje 12 osumnjičenih u ponedjeljak navečer potvrdilo je i Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je objavilo da protiv uhićenih “planira podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela”, javlja Hina.

“Uhićene osobe će se dovesti pritvorskom nadzorniku, a tri osobe su nedostupne”, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *