Naslovna > DOGAĐAJI > Zastupnici Skupštine ZHŽ-a na sjednicama u 2016. proveli samo 12 sati
Zastupnici Skupštine ZHŽ-a na sjednicama u 2016. proveli samo 12 sati

Zastupnici Skupštine ZHŽ-a na sjednicama u 2016. proveli samo 12 sati

ŠIROKI BRIJEG – Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) objavila je da su i u 2016. godini nastavljeni krajnje skromni rezultati i izvršne i zakonodavne vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ), unatoč tome što je vlast politički stabilna i u apsolutnoj dominaciji jedne stranke.

Iz CCI-ja ističu da je Vlada ZHŽ-a zadržala poziciju vlade s uvjerljivo najnižom produktivnošću od svih županijskih vlada, dok je Skupština ZHŽ-a na sjednicama u prošloj godini provela tek 12 sati, računajući i stanke.

“U prosjeku, zastupnici su na sjednicama, proveli tek jedan sat mjesečno“, navode iz CCI-ja i dodaju da je zabilježen i nizak stupanja pojedinačnih aktivnosti zastupnika koji se, unatoč toj činjenici, ne odriču svojih privilegija.

Transparentnost rada Skupštine ZHŽ-a također je na ivici prihvatljivosti, ocjena je CCI-ja. U izvješću o monitoringu rada Vlade i Skupštine ŽZH za 2016. godinu kaže se da je Vlada ZHŽ-a u protekloj godini razmotrila svega 258 mjera, dok se obujam razmotrenih mjera drugih županijskih vlada kreće od 507 do čak 1791. Vlada ZHŽ-a je u protekloj godini održala svega 31 sjednicu, što je manje od ijedne druge županijske vlade a županijska Vlada, kako se dodaje, kontinuirano krši Poslovnik o svom radu te Zakon o proračunima FBiH.

“Sedmu godinu za redom Proračun ZHŽ-a usvaja se po žurnom postupku i bez javne rasprave. Zadnji put Vlada ŽZH proračun je utvrdila u nacrtu i on je usvojen u redovitoj proceduri 2010. godine“, stoji u izvješću.

Zbog svega navedenog, CCI poziva Vladu i Skupštinu ZHŽ-a da ozbiljno intenziviraju rad u drugoj polovici svog mandata i povećaju produktivnost, fokusirajući se pritom na ključne probleme građana i njihovo rješavanje, ne bi li bar u izvjesnoj mjeri opravdali ukazano im povjerenje građana, kao i sredstva koja primaju iz proračuna za svoj rad.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

17 − 4 =

Scroll na vrh