Naslovna > DOGAĐAJI > Vlada vara 17 općina!
Vlada vara 17 općina!

Vlada vara 17 općina!

Vlada Republike Srpske nezakonito raspodjeljuje prihode od indirektnih poreza što je izazvalo veliku pobunu čak 17 općina. Nakon što nikakvi prigovori općinskih načelnika i općinskih vijeća nisu dali rezultate, morao je intervenirati Ustavni sud RS.

Još od srpnja 2014. godine, Vlada Republike Srpske nezakonito raspodjeljuje prihode od indirektnih poreza što je izazvalo veliku pobunu čak 17 općina. Nakon što nikakvi prigovori općinskih načelnika i općinskih vijeća nisu dali rezultate, morao je intervenirati Ustavni sud RS.

Otimanje novca

Najviša entitetska sudska instanca donijela je presudu u kojoj se kaže da je odluka Vlade RS o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza neustavna i samim tim ništavna. Međutim, Vlada se na to ne obazire i sada šuti s obrazloženjem da će dati svoje tumačenje kada službeno dobije odluku Ustavnog suda RS.

Međutim, rukovodstva 17 općina oštećenih za ogroman novac, a sve su u kategoriji „izrazito nerazvijenih“ i „nerazvijenih“ strahuju da će presuda Ustavnog suda RS ostati negdje u nekoj ladici.

Što se dogodilo pa Vlada vara općine i otima novac koji im pripada? Ona je prije više od dvije i pol godine odluku o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza donijela i utvrdila koeficijente na osnovu preliminarnih rezultata popisa stanovništva održanog u listopadu  2013.

Milovan Bjelica (SDS), načelnik općine Sokolac, javno je prozvao Vladu i priopćio da je toj lokalnoj zajednici još od 2012. godine smanjila iznos od indirektnih poreza za deset posto. I to nije sve – iz Vlade je općinskom rukovodstvu Sokoca stigla uputa da se u izradi proračuna za ovu godinu uvrsti da će prihodi biti manji za deset posto „tako da svake godine imamo sve manje novca od indirektnih poreza što nas dovodi u neizdrživ položaj“.

Sudske tužbe

Bjelica je otkrio javnosti da  općina Sokolac sada sudskim putem traži od Vlade obeštećenje što će svakako izazvati nove sukobe u R-uS pogotovo što će i druge općine to isto uraditi.

Ono što je posebno znakovito i na što upozoravaju iz oštećenih općina jeste da je entitetski Zavod za statistiku, naravno po nalogu Vlade RS-a, odmah nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske, predzadnjeg dana prošle godine objavio rezultate popisa stanovništva za taj entitet.

Poznato je da je RS odbila da prihvati službene rezultate popisa koje je prošlog ljeta objavila Agencija za statistiku BiH s objašnjenjem da nisu vjerodostojni.

Ovakav potez vlasti RS doživljava se kao dokaz da je „Vlada RS-a otvorila i napravila sebi prostor za ponavljanje nezakonite i neustavne odluke o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza“ jer se novac raspodjeljuje općinama po broju stanovnika koje imaju.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku RS u taj entitet ima 1.170.342 stanovnika, a prema službenoj objavi Agencije za statistiku BiH u Republici Srpskoj ima 1.228.432 stanovnika.  

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

two × 4 =

Scroll na vrh