Naslovna > KULTURA > Uspješno zaključena još jedna bogata godina u plodnomu radu Galerije Aluminij
Uspješno zaključena još jedna bogata godina u plodnomu radu Galerije Aluminij

Uspješno zaključena još jedna bogata godina u plodnomu radu Galerije Aluminij

Uspješnom 2016. godinom Galerija Aluminij osvjedočila je svoj stalan rast, s ukupno 18 ostvarenih kulturnih zbivanja i rekordnih 5700 posjetitelja, koliko ih je lani uživalo u djelovanju Aluminijeva kulturnog hrama u gradu na Neretvi.

Kako u samostalnoj organizaciji, tako i u suradnji s Filozofskim i Fakultetom PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Maticom hrvatskom Mostar, Maticom hrvatskom Čitluk, Dubrovačkim ljetnim igrama, Galerijom Martino, Društvom hrvatskih književnika Herceg-Bosne i s drugim kulturnim, umjetničkim i znanstvenim ustanovama, Aluminijeva je galerija Mostarce darivala s devet likovnih izložbi, dva dokumentarističko-povijesna fotografska postava, jednom humanitarnom izložbom fotografija, predstavljanjem pet knjiga i monografija, te jednom pjesničkom večeri.

Gostovanja istaknutih umjetničkih imena

– Svakako su najzvučnije bile samostalne izložbe vrhunskih hrvatskih autora Matka Trebotića i Tihomira Lončara, te splitska obiteljska likovna priča Josipa Botterija Dinija, Anamarije i Hrvoja Peruzovića, a i ove smo godine nastavili s razvijanjem prisne suradnje s dubrovačkim likovnim krugom, ugostivši samostalne postave Lukša Peke i Josipa Škerlja. Osobito sam ponosan i na postav stasaloga mostarskog autora mlađega naraštaja –  Željka Korena, ali i na izložbu kojom smo promovirali rad mlade hercegovačke slikarice vrijedne pozornosti,  Tamare Grbavac. U drugomu smo dijelu godine i zapjevali, s likovno-poetskom pričom o sevdahu srbijanske slikarice Ane Đorđević, a ugostili smo i zapaženoga mladog Dubrovčanina Tonka Tikvešu – osvrnuo se na prošlu godinu Darko Juka, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija d.d. Mostar, unutar kojega djeluje i Galerija Aluminij, kao najupečatljiviji oblik Aluminijeva društveno-odgovornog poslovanja, s besplatnim ulascima na sva zbivanja.

Posebno uspjelim, te za grad i cjelokupno podneblje osobito značajnim izložbama Juka je ocijenio dvije dokumentarističko-povijesne. Prva je izložba starih fotografija hercegovačkih urbanih središta, nazvana Muzej sjećanja, a druga je izložba umjetničkih fotografija pokojnoga Ćirila Ćire Raiča, otvorena u sklopu Mostarskoga proljeća, pod imenom Mostovi Mostara.

 Veliko zanimanje za dokumentarističko – povijesne izložbe

– Ljudi posebno emotivno reagiraju na ovakove postave, te nam se dva do tri tjedna trajanja izložbi pokažu nedostatnima, s obzirom na zanimanje javnosti, a to me čini ponosnim. Poklonici likovne umjetnosti, fotografskih zasvjedočenja i književnosti , iz godine u godinu sve više prate rad Galerije Aluminij , koja je izrasla u prepoznatljivo mjesto ugodnih mostarskih susreta s umjetnicima i njihovim djelima, tako da, svaki puta, na svečanostima otvorenja vidim i nova lica, ljude koji nam se potom vraćaju. K tomu, naše posebno hvala ide medijima koji neumorno prate ono što radimo i tako snaže naš konačan učinak – domeće Juka, odbacujući elitistički pristup organiziranjima kulturnih zbivanja koja su, otvorenim i prisnim pristupom prijateljske naravi, u Galeriji Aluminij približili javnosti , zbog koje ta ustanova i postoji već 16 godina.

Očekuje nas veličanstvena likovna godina

Uprava Hercegovačkoga diva, na čelu s direktorom Marijom Gadžićem, usvojila je i izvrsnim ocijenila Izvješće o radu Galerije Aluminij za 2016. godinu, odobrivši ujedno i Plan za 2017. koji je već ispunio gotovo 90 posto raspoloživih termina. Osobito zvučnima su najavljene izložbe Josipa Trostmanna (travanj) i Stipe Nobila (rujan), posthumna izložba aktova Frane Primorca (siječanj), hommage pokojnomu Vladimiru Puljiću (lipanj), velika izložba umjetnina iz Aluminijeva fundusa u povodu 20. obljetnice obnove rada Tvornice (ožujak), te veličanstvena proslava 40 godina stvaranja nenadmašnoga mostarskog hiperrealiste Marina Topića (studeni). Očekuje nas veličanstvena likovna godina.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

eight + 8 =

Scroll na vrh