Naslovna > MOSTAR > U pripremi knjiga povijesti regije od 1944. – 1989. godine
U pripremi knjiga povijesti regije od 1944. – 1989. godine

U pripremi knjiga povijesti regije od 1944. – 1989. godine

MOSTAR – Centar za demokraciju i pomirenje jugoistočne Europe je domaćin četrdeset nastavnika i profesora povijesti iz Albanije, BiH, Bugarske, Cipra, Kosova i Rumunjske koji zajednički rade na građi knjige povijesti jugoistočne Europe od 1944. do 1989. godine. Knjiga će nastavnicima i profesorima služiti kao radni materijal u prezentiranju povijesnih činjenica kao i događaja iz navedenog razdoblja. Knjige je zamišljena kao alternativna nastavna građa koja neće zamijeniti redovite nastavne planove i udžbenike.
Budući da se radi o osjetljivim povijesnim temama  poslije II. svjetskog rata, početka raspada Jugoslavije i turbulentnog razdoblja cijele jugoistočne Europe, djelo će nakon temeljitih priprema ugledati svjetlo dana 2016. godine.
Corinna Noack-Aetopulus, direktorica programa, tvrdi da se u knjizi neće davati nikakve sugestije u pogledu događanja pojedinih povijesnih događaja. “Namjera nam je ponuditi pregled povijesnih činjenica. Držat ćemo se isključivo čistih povijesnih izvora i činjenica  koje ćemo prezentirati ne dajući nikakve sugestije nego samo informacije. Nastavnici će te informacije moći koristiti u učionici kako bi učenici dobili iscrpniju i kompletniju sliku povijesti. Oni će sami zaključiti što jest, a što nije ispravno u pogledu povijesnih događanja”, kazala je Noack-Aetopulus.

Potaknuti rasprave

Nastavnici povijesti često nisu u mogućnosti doći do informacija o događanjima u nekoj od zemalja regije u određenom povijesnom razdoblju. Nova knjiga će im pomoći da na jednom mjestu mogu naći pregled povijesnih činjenica u zemljama ovoga dijela Europe. Nositelji projekta se nadaju da će novi materijali pomoći profesorima potaknuti rasprave o povijesnim činjenicama s novim saznanjima koje im do sada nisu bile dostupne.
Dževdet Tuzlić, novinar i koordinator projekta za BiH, osvrnuo se na prvi projekt ove organizacije iz 1999. godine. Četiri povijesne knjige koje su do sada izdane obrađivale su događaje iz Turskog carstva, balkanske ratove i II. svjetski rat. S obzirom da su u BiH doživjele dva izdanja, Tuzlić se istom uspjehu nada i nakon završetka novoga projekta. “Bilo je različitih stajališta do kojeg razdoblja u novoj knjizi ići. Možda do 1989. i pada Berlinskog zida i željezne zavjese. Treba li ići u devedesete gdje dolaze ratne teme koje su na našim prostorima još uvijek svježe. Bilo je inicijativa da obradimo cijelo razdoblje do 2000. i razdoblje u kojemu je NATO djelovao u Srbiji i na Kosovu. Postavljala su se pitanja o 2001. kada je u Makedoniji došlo do važnih promjena u društvenoj strukturi, itd. Uglavnom ćemo i u novoj publikaciji stručno i pregledno obraditi navedeno razdoblje koje će nastavnicima poslužiti kao alternativno nastavno štivo bez naknadnih tumačenja”, kazao je Tuzlić. On je ustvrdio da intencija projekta nije istisnuti povijesno nastavno štivo propisano od ministarstava ili drugih strukovnih organizacija koje brinu o obrazovanju u pojedinim zemljama.

Novi pogled

Knjiga će govoriti o pojedinim događajima koji su bili promatrani iz određenog kuta, čime je do sada učenicima bila zatvorena mogućnost razmišljati i na drugi način. “Uspjeh izdanja će u mnogome ovisiti o tomu koliko su sami nastavnici zapleteni i u nacionalne i lokal-patriotske vlastitosti”, kazao je Tuzlić. Za sada je Mostar nakon Vukovara drugi grad u kojemu su se okupili nastavnici povijesti kako bi polemizirali o ključnim temama iz različitih perspektiva. Idući na redu je srbijanski Bujanovac gdje su Albanci većinsko stanovništvo. “Biraju se mjesta koja imaju svoju posebnu povijest kako bi se baš na izvorištima zbivanja govorilo o kompleksnim temama. Pokušavamo pomiriti neka stajališta i dati novi pogled na stvari koje su zbog raznih okolnosti bile prezentirane na jedan način. Početak ovoga projekta naišao je na otpor i u Grčkoj od kuda je sve i krenulo. Kasnije je ideja prihvaćena zahvaljujući pronicljivosti profesora koji su imali viziju o potrebi štiva koje otvara nove perspektive. Tada je i nevjerica u resornom ministarstvu počela jenjavati”, kazao je Tuzlić.  V.Ć.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

five × five =

Scroll na vrh