Naslovna > DOGAĐAJI > U OHR-u bez komentara na ustavnu krizu u BiH
U OHR-u bez komentara na ustavnu krizu u BiH

U OHR-u bez komentara na ustavnu krizu u BiH

U središtu pažnje OHR-a u BiH su politička stabilnost, te eventualna negativna reagiranja  koja može da izazove zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, rečeno je u ovoj međunarodnoj organizaciji.

U OHR-u nisu željeli da komentiraju nastalu ustavnu krizu u BiH koja je krenula sa najavom lidera SDA Bakira Izetbegovića o mogućoj reviziji presude, niti antiustavno djelovanje bošnjačkih političara, napominjući da se “OHR u načelu suzdržava od komentiranja  konkretnih sudskih predmeta, pogotovo kada se ne odnose direktno na Dayton”.

“Na BiH je da odluči da li su stvoreni uvjeti za reviziju, a Međunarodni sud pravde će ocijeniti da li je zahtjev za reviziju prihvatljiv”, rečeno je Srni u OHR-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić upozorili su na opasnost od urušavanja ustavno-pravnog poretka BiH, a sve na štetu interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Ivanić je osudio antiustavno djelovanje bošnjačkih političara i naglasio da je to pitanje za OHR.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da će biti revizije tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ukoliko ekspertna grupa, predvođena nekadašnjim agentom Sakibom Softićem, procijeni da za to ima elemenata.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

17 − 4 =

Scroll na vrh