Naslovna > MOSTAR > U Mostaru prikazan dokumentarni film ‘Huda jama’
U Mostaru prikazan dokumentarni film ‘Huda jama’

U Mostaru prikazan dokumentarni film ‘Huda jama’

Film govori o stradanju hrvatskih, slovenskih i austrijskih civila koje su bez suđenja zvjerski mučili i pogubili komunisti 1945. godine, nekoliko tjedana nakon završetka Drugog svjetskog rata

Dokumentarni film slovenskog autora Romana Leljka “Huda jama – strogo čuvana tajna” prikazan je u četvrtak navečer u velikoj dvorani Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Stradanje

Film je snimljen prema predlošku istoimene knjige Romana Leljka i govori o stradanju hrvatskih, slovenskih i austrijskih civila koje su bez suđenja zvjerski mučili i pogubili komunisti 1945. godine, nekoliko tjedana nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Huda Jama je naselje u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama, a u sklopu rudnika je Barbarin rov u kojemu je 2009. godine pronađena masovna grobnica.

Pronađenih 726 tijela nađeni su u 15 metara rudnika najbližih površini. Prema dostupnim podacima, žrtve su dovođene na stratište u vremenu od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine.

Slovenski publicist Roman Leljak u knjizi “Huda jama – strogo čuvana tajna” iz 2015. godine iznosi pretpostavku da se u dubljim dijelovima rudnika nalazi još 2300 tijela žrtava.

 Organizatori

Ovo je samo jedno od mjesta na kojima se nalaze žrtve poslijeratnih masovnih ubojstava.

Organizatori mostarske projekcije filma su Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat i Odjel za iseljeništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te Hrvatski dom “Herceg Stjepan Kosača”.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

five + eight =

Scroll na vrh