Naslovna > KULTURA > ‘Tramvaj zvani žudnja’ na sceni SARTR-a
‘Tramvaj zvani žudnja’ na sceni SARTR-a

‘Tramvaj zvani žudnja’ na sceni SARTR-a

Drama „Tramvaj zvani žudnja“, napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa

Predstava „Tramvaj zvani žudnja“  na sceni Sarajevskog ratnog teatra biće izvedena  danas, u utorak,  10.siječnja.

Drama „Tramvaj zvani žudnja“, napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa. Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom redatelja Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh. Također, po motivima ovog dramskog teksta Woody Allen, 2013. godine, stvara film „Blue Jasmine“.

Teatarski opservatorij

Predstava koja se i nakon više od pet decenija čini aktualnom, dio je zasebnog teatarskog programa “Teatarski opservatorij”,  koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo s ciljem afirmiranja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica.

Predstava  je nastala kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu ‘Gluma’ na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesora Alena Muratovića.

 U predstavi igraju : Dina Mušanović, Staša Dukić, Igor Skvarica, Alban Ukaj

Dramaturg je Adnan Lugonić,kostimografiju potpisuje  Lejla Hodžić,dizajn plakata  Haris Jusović

Festivalski život predstave

Na prošlogodišnjem Internacionalnom teatarskom festivalu MESS predstava je dobitnik nagrade “Rejhan Demirdžić” za najboljeg mladog glumca,  koja je pripala Staši Dukić. Predstava je također gostovala i na Internacionalnom festivalu studentskih i diplomskih predstava Your Chance u Moskvi.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

twelve − six =

Scroll na vrh