Naslovna > MOSTAR > SDA Mostar poručila Čoviću: Nema priključivanja Hercegovine Herceg-Bosni
SDA Mostar poručila Čoviću: Nema priključivanja Hercegovine Herceg-Bosni

SDA Mostar poručila Čoviću: Nema priključivanja Hercegovine Herceg-Bosni

Gradski odbor SDA Mostar poručio je predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću da nikada ni pod kojim okolnostima neće pristati na priključenje Hercegovine nekoj novoj Herceg-Bosni, pa samim tim i na pretvaranje Mostara u nekakav hrvatski „stolni grad”.

SDA je reagirala na Čovićev intervju u kojem je, kako navode iz SDA pozvao na formiranje „trećeg entiteta“ ili neke nove „Herceg-Bosne“.

”Čovićevo crtanje novih granica i „Herceg-Bosne“ je sada već jasno uočljiva opasna politika, kojom se u mirnodopskim prilikama žele ostvariti propali ratni ciljevi. Zagovaranje neke nove „Herceg-Bosne“ zapravo je samo završni cilj politike, koja taktikom stalnih kreiranja kriza, poput onih u tijelima vlasti Federacije BiH, Stocu ili Mostaru, želi ostvariti puno globalnije ciljeve, kao što je ustavno-pravni preustroj Federacije, pa i cijele BiH.

Ovim putem, gospodinu Čoviću i HDZ-u BiH, Gradski odbor SDA Mostara želi poručiti da nikada ni pod kojim okolnostima neće pristati na priključenje Hercegovine nekoj novoj Herceg-Bosni, pa samim tim i na pretvaranje Mostara u nekakav hrvatski „stolni grad“. Izgleda da Čović želi da prvo, ako je ikako to moguće, utvrdi ideju „trećeg entiteta, kako bi onda kasnije puno lakše uredio Mostar, kao ekskluzivni hrvatski grad.

Svaki ovakav pokušaj nasilnog prekrajanja Federacije i nuđenja rješenja koja se baziraju na etnički čistim teritorijama, samo su recept za dalje produbljenje krize i usložnjavanje političkih odnosa, zbog čega bi nas opet sve skupa mogla zaboljeti glava.

GO SDA Mostara neće podržati nikakve političke i ustavno-pravne avanturizme tipa kreiranje „trećeg entiteta“, ali je kao stranka vrlo raspoložena za svođenje političkih ciljeva u realne i svima prihvatljive okvire, koji neće unaprijed prejudicirati rješenja, niti će nuditi modele ekskluzivno čistih nacionalnih teritorija i prostora. Samo tako se može izaći iz sadašnje političke pat-pozicije i okrenuti problemima sa kojima žive obični građani”, navodi se u priopćenju SDA.

Jedan komentar

  1. Prvo SDA Mostara jeste li dobili odobronje od Bakira da se tako ponašate prema njegovom strateškom partneru. Te, naravno ništa od trećeg entiteta – Jasno mu je rečeno i od svih relevantnih stranaca i domaće javnosti pride! Izborni zakon nečeš imati kako si ga predložio! Ostalo te sve čka na državnom tužilaštvu i sudu!

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

nineteen − sixteen =

Scroll na vrh