Naslovna > KULTURA > Radoslav Dodig: Nenadmašni intelektualac dostojan prisjećanja, zahvalnosti i nasljedovanja
Radoslav Dodig: Nenadmašni intelektualac dostojan prisjećanja, zahvalnosti i nasljedovanja

Radoslav Dodig: Nenadmašni intelektualac dostojan prisjećanja, zahvalnosti i nasljedovanja

Večer sjećanja bila je posebno emotivna za njegovu suprugu Nadu i kćer Lanu, a priređena je u sklopu obilježavanja proslave Dana općine Ljubuški kao mala zahvala i sjećanje za sve dobro koje je učinio za ovozemaljskoga života.

LJUBUŠKI – Štovatelji lika i djela preminulog Radoslava Dodiga, vrsnog filologa i arheologa, okupili su se u srijedu u Gradskoj vijećnici kako bi mu iskazali zahvalu za nesebičan društveni angažman i promicanje ugleda svoga grada.

O velikom znalcu, koji je sudjelovao na projektima značajnim za unapređenje kulturne baštine, govorili su njegovi prijatelji Ivan Vukoja, prof. Miroslav Palameta i dr. Ivo Lučić.

 Sveznadar, čovjekoljubac…

„Radoslav je bio polihistor, sveznadar, mnogoznalac, osoba koja posjeduje općenito znanje u mnogim područjima znanosti. On je bio onaj koji u svome vremenu i prostoru preporađa i oživljava načela i vrijednosti klasičnih svjetova. Bio je čovjekoljubac i čovjekotvorac, onaj koji vjeruje u ljudski razum, slobodu i dostojanstvo čovjeka. I da zaključim, bio je i ostat će nepomućena, intelektualna i nepokolebana moralna vertikala dostojna prisjećanja i zahvalnosti, slavljenja i nasljedovanja“, istaknuo je Vukoja u svome izlaganju. sjecanje na R. Dodiga

Druženja s Radoslavom i njegovih vrijednosti prisjetio se i prof. Palameta.

 „Takvih ljudi kao što je bio Radoslav  nema baš puno, pogotovo ovdje u Ljubuškom. Nemojte se naljutiti, ali sada vi  morate tražiti tko će Radu u nekim stvarima zamijeniti. Jer, koliko god je bio sposoban za šalu i druženje, on je isto tako znao biti i vrlo ozbiljan u radu. Njegove radove ćete naći u raznim časopisima, u literaturi koja se preporuča studentima…“, rekao je, između ostalog, prof. Palameta poručivši mladima da ga ne zaborave kao što ni on nije zaboravio svoje prethodnike.

Kritičan prema politici

I dr. Ivo Lučić imao je samo riječi hvale za nenadmašnog intelektualca, a kako je kazao, spojila ih je politika.

„Nakon izbora u Skupštinu BiH zajedno smo razgovarali što i kako raditi, ali kad god bi se donijela kakva rezolucija, Rade bi davao primjedbe. Imao je osjećaj za bitne stvari i često je  inzistirao na urednosti, gramatici i hrvatskom jeziku. Bio je kritičan prema politici te protivnik nerada, a zbog  takvog odgovornog odnosa prema politici i društvu bio je i napadan“ rekao je Lučić u svome govoru.v.sjecanja na R.Dodiga

Večer sjećanja bila je posebno emotivna za njegovu suprugu Nadu i kćer Lanu, a priređena je u sklopu obilježavanja proslave Dana općine Ljubuški kao mala zahvala i sjećanje za sve dobro koje je učinio za ovozemaljskoga života.

Piše: Antonela Marinović Musa

dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

OKVIR:

N: Pobjednik Kviskoteke

 

Radoslav Dodig postao je poznat u bivšoj državi kao pobjednik Kviskoteke RTV Zagreb. Veliku je ljubav gajio prema povijesti i arheologiji, bavio se politikom, a radio je i kao novinar i kolumnist u BiH.

Objavio je više od 100 znanstvenih, stručnih i preglednih radova te osvrta iz povijesti, arheologije i filologije u zbornicima i publikacijama kao i veliki broj članaka, feljtona, komentara, kolumna u pisanim i elektroničkim medijima.

U slobodno je vrijeme istraživao kulturno-povijesnu baštinu, posebice Hercegovine i Ljubuškog, na čijoj je zaštiti radio. Zahvaljujući djelovanju Matice hrvatske u Ljubuškom, pokrenuto je više projekata zaštite spomenika (Rimski kompleks Gračine, Stari grad Ljubuški, nekropole stećaka (biliga) u Bijači i Studencima koji su proglašeni nacionalnim spomenicima BiH), a očišćena i konzervirana nekropola na Bijači je nominirana za UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

 

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

10 − one =

Scroll na vrh