Naslovna > DOGAĐAJI > Radončić: Jusić je pogriješio i trebao je sam ponuditi ostavku
Radončić: Jusić je pogriješio i trebao je sam ponuditi ostavku

Radončić: Jusić je pogriješio i trebao je sam ponuditi ostavku

Mišljenja smo kako je Jusić pogriješio što je potpisivao nešto dok je ministrica praktično tu, što nije poštovao odluke Ustavnog suda BH te se morao oko svojih političkih odluka konzultirati Bakirom Izetbegovićem ili sa mnom kao predsjednikom stranke iz koje je nominiran, jasan je Radončić

SARAJEVO – Saga oko proslave Dana Republike Srpske i sudjelovanja Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine očekivano se nastavlja, a novi čin je dobila u zahtjevu za smjenu zamjenika ministra obrane BiH Seada Jusića. Stranka koja ga je i predložila na tu poziciju, Saveza za bolju budućnost,  službeno je Vijeću ministara BiH uputio zahtjev za smjenu iz razloga jer je Jusić potpisao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da pripadnici OS BiH mogu sudjelovati na obilježavanju Dana RS-a 8. i 9. siječnja.

– Mišljenja smo kako je Jusić pogriješio što je potpisivao nešto dok je ministrica praktično tu, što nije poštovao odluke Ustavnog suda BH te se morao oko svojih političkih odluka konzultirati s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem ili sa mnom kao predsjednikom stranke iz koje je nominiran, jasno je kazao Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Politička odluka

Nadalje, kaže kako je na ovaj način Jusić napravio političke greške vodeći se time da kao profesionalni časnik sluša naredbe svog pretpostavljenog, a to je ministrica Marina Pendeš. Ipak, smatra kako je ovdje politička situacija mnogo ozbiljnija te su to političke odluke. Izrazio je i žaljenje činjenicom da je SBB morao krenuti u ovu proceduru jer je očekivao kako će Jusić sam podnijeti ostavku.

S druge pak strane, sam Jusić je za N1 kazao kako neće podnijeti ostavku sve dok se ne utvrdi njegova eventualna odgovornost.

– Ostavku podnijeti neću sve dok mi se ne utvrdi eventualna odgovornost na ove okolnosti. Legitimno pravo Radončića je da pokrene proceduru za njegovu moju smjenu, ali o sljedećim koracima možemo razgovarati tek nakon što istraga utvrdi činjenice, kazao je on. Uz to, kaže kako će u četvrtakv u Sarajevu održati i konferenciju za medije na kojoj će priopćiti više detalja.

Kronologija

Peripetije oko proslave 9. siječnja kao Dana RS-a traje od svima dobro poznate odluke Ustavnog suda BiH kako je obilježavanje navedenog praznika na ovaj datum neustavno. Nakon toga u RS-u je održan referendum, koji je oštro kritiziran od strane bošnjačke politike ali i međunarodne zajednice. Sve je kulminiralo netom prije 9. siječnja kada su dužnosnici RS-a zatražili da na ceremoniji sudjeluju pripadnici OS BiH, što je odbačeno os strane bošnjačkih političara ali i predstavnika NATO-a. Ministrica Pendeš u službenoj odluci dopustila je samo vojnom orkestru sudjelovanje na proslavi, ali je Ivanić našao rješenje u aktu koji mu dopušta da ga kao člana Predsjedništva BiH prati počasni vod OS BiH, što se i dogodilo. Ono što je izazvalo reakciju SBB-a, ali i ostalih stranaka sa sjedištem u Sarajevu, jeste priznanje Jusića kako je potpisao Ivanićev zahtjev, a to će mu po svemu sudeći biti i posljednji potez na poziciji zamjenika ministra. Pojašnjavajući svoj potez, Jusić je kazao kako je stav Pendeš bio kako se zahtjevu Milorada Dodika, predsjednika RS-a, ne može udovoljiti, ali se Ivanićevom zahtjevu može i mora. Nakon što je stigao Ivanićev zahtjev, koji je imao pravo zatražiti Počasnu jedinicu za odavanje počasti, Pendeš ga je pozvala na razgovor, kazala kako ju on mijenja taj dan te je ona suglasna da se angažira Počasna jedinica.

– Meni je naložila da potpišem zahtjev jer sam ja od 5. do 15. siječnja ovlašten da to radim sa njenim odobrenjem, govorio je Jusić.

Sama Pendeš je kazala kako se ne slaže sa pokretanjem istrage ovog ministarstva u slučaju postrojavanja pripadnika OS BiH 9. siječnja u Banja Luci i upitala tko će tu istragu provesti. Također, smatra kako nema ništa sporno u angažmanu počasne jedinice u Banja Luci, na koju Ivanić ima pravo.

Piše: dragan.bradvica@dnevni-list.ba

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

eleven − six =

Scroll na vrh