Naslovna > KULTURA > Preminuo književnik Jozo Mašić Dankić
Preminuo književnik Jozo Mašić Dankić

Preminuo književnik Jozo Mašić Dankić

Hrvatski, bosanskohercegovački i duvanjski književnik, novinar, slikar i kipar Jozo Mašić Dankić preminuo je u ponedjeljak, 9. siječnja, u 61. godini.

Jozo Mašić Dankić rođen je 13. studenoga 1956. godine u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a zvanje profesora hrvatskoga jezika i književnosti stekao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Novinarski angažman

 Dugo godina bavio se novinarstvom. U vrijeme Domovinskog rata bio je glavnim i odgovornim urednikom Tomislavgradskih ratnih novina (TRN). U to vrijeme, kao tajnik Matice hrvatske Ogranak Tomislavgrad, priredio je niz izložbi, tribina, predstavljanja knjiga, književnih večeri…

 U vrijeme Domovinskog rata jedan je od urednika Hercegbosanske novinske agencije (HABENA) sa sjedištem u Međugorju (kasnije u Mostaru), zatim jedan od glavnih urednika tjedna “Horizont” te kolumnist u tjedniku “Hercegovački tjednik” kao i stručni savjetnik za kulturno-umjetničke programe u Domu kulture (danas KIC) u Tomislavgradu, gdje jedno vrijeme obnašao dužnost pomoćnika ministra za kulturu, prosvjetu i šport općine Tomislavgrad.

 Bavio se književnim i književno-kritičnim radom od pokretanja “Naših ognjišta”. Između ostaloga, napisao je i recenziju za roman Zdravka Nikića “Strah i glad”. Objelodanio je knjigu priča “Roman o Ljiljani” te više od dvije stotine književno-kritičkih tekstova, eseja, ogleda, studija, prikaza, recenzija, političkih kolumni…

Romanopisac, pripovjedač, likovni umjetnik…

 Pripovijetkama je zastupljen u nekoliko izbora i antologija u RH i u BiH, a “Roman o Ljiljani” uvršten je u ediciju “Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga”.  Bio je članom Društva hrvatskih književnika (Zagreb)  i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (Mostar), kojemu je jedan od utemeljitelja te prvi dopredsjednik.

 Bavio se slikarstvom i kiparstvom, a s glumcima amaterima iz Tomislavgrada i Čapljine na scenu je postavio nekoliko (svojih i “tuđih”) dramskih tekstova.

 Zadnjih godina Jozo Mašić bio je uposlen u Srednjoj strukovnoj školi, a zatim je obnašao dužnost ravnatelja u Gimnaziji Marka Marulića.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

14 − three =

Scroll na vrh