Naslovna > DOGAĐAJI > Povratak Bin Ladenovog stručnjaka za eksploziv
Povratak Bin Ladenovog stručnjaka za eksploziv

Povratak Bin Ladenovog stručnjaka za eksploziv

Tariq Mahmoud Ahmed Al Sawah povratnik u BiH iz Guantanama osoba je koja ne predstavlja sigurnosnu prijetnju za BiH, poruka je iz državnog vrha koji će se pobrinuti da Al Sawah bude pod punim nadzorom.
Radi se, po izjavama američkih dužnosnika o jako pretiloj i bolesnoj osobi koja ne može nikome biti prijetnja s obzirom da se slabo kreće i funkcionira, no i pored toga javnost je zabrinuta s obzirom da se radi o osobi koja ime veliki dosje, kako u BiH, tako i van nje. Oko njegovog imena vežu se brojne kontraverze, a vlasti u BiH bi radi mirnog sna javnosti trebale o ovom slučaju iznijeti informacije te predočiti radi li se o Bin Ladenovom stručnjaku za eksploziv, Lavu zloglasnog odreda El Mudžahid ili o osobi koja se s pravom smatra bolesnom i bezopasnom. Vlasti bi umjesto što šute trebale kazati i gdje se to nalazi bivši stanovnik Guantanama jer građani izručenje gledaju kao prijetnju s obzirom na  izuzetno kompliciranu sigurnosnu situaciju.

Svjedok

U BiH je Al Sawah poznat kao pripadnik ozloglašenog odreda El Mudžahid u kome su učestvovali uglavnom strani državljani i koji je počinio niz zločina za vrijeme proteklog rata. Pripadnik Armije RBiH bio je tri godine, a zbog svoje hrabrosti dobio je nadimak Al-Layth, odnosno Lav.
Upravo bi, po mišljenju dijela javnosti Al Sawah mogao biti svjedok
na skorom suđenju bivšem komandantu 3. Korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu, optuženom za nekažnjavanje ratnih zločina koje su počinili pripadnici odreda El Mudžahidin. Ipak zvaničnih informacija o njegovom daljnjem statusu još nema. Po nekima bi ga bh. vlasti mogle izručiti Egiptu, ali s obzirom da ga tamo čeka dugogodišnja ili čak smrtna kazna ovaj scenarij se najvjerojatnije neće primijeniti.

Lav El Mudžahida

Osim državljanstva BiH, koje je stekao u prošlom ratu, Al Sawah ima i državljanstvo Egipta gdje je i rođen 1957. godine. Al Sawah je diplomirao geologiju na Univerzitetu u Aleksandriji, a stekao je i certifikat vjerskog predavača na Al-Azhar Islamskom Institutu u Kairu. Od 1982. do 1984. egipatske vlasti ga pritvaraju zbog pripadnosti zabranjenom Muslimanskom bratstvu. Nakon toga radi u privatnoj tvrtci, a 1990. odlazi u njeno predstavništvo u Grčkoj. Početkom 1992. odlazi u Zagreb, gdje radi za „World Islamic Relief Organization”. Potom 1993. dolazi u BiH, gdje kao pripadnik Armije RBiH – Odreda El Mudžahid ostaje do kraja rata. U međuvremenu se oženio državljanskom BiH sa kojom je dobio kćerku.
U vrijeme dok je boravio u BiH živio je u selu Bočinja između Zavidovića i Maglaja, gdje je bio i zaposlen nakon rata. Prema navodima New York Timesa ostaje u BiH do 2000. godine. Ne postoje precizni podaci o njegovom životu u prve tri poslijeratne godine. Ono što se zna je da se 1999. zaposlio kao računovođa u tvrtci Al-Karama, čiji je vlasnik bio njegov ratni komandant Abu Maali. Radeći u ovoj tvrtci bio je zadužen za kredit za nabavku hrane i drugih potrepština za stanovnike sela Bočinja.
Nakon odlaska iz BiH, preko Turske i Irana dolazi u Afganistan. Međutim, talibanski režim ga pritvara na 40 dana, istražujući razloge njegovog dolaska u tu zemlju. Nakon puštanja iz pritvora, pridružuje se Al-Qaidi, gdje prolazi obuku za gradsku borbu.
Uhićen je 2002. godine u Afganistanu, kao stručnjak za izradu bombi i eksplozivnih naprava. Prema navodima lista The Long War Journal, Al Sawah je izumio prvobitnu verziju eksplozivne naprave skrivene u obuću, a razvio je i novi model takozvane puž bombe, odnosno eksplozivne naprave koja se za metu, uglavnom brodove, pričvršćuje pomoću magneta.

Optužnica u SAD-u

U dosjeu iz Guantanama koji su objavili mediji navodi se kako je u početku bio jako agresivan, ali kako je u zadnjih nekoliko godina postao jako kooperativan.
U dosjeu kao i u optužnici koja je protiv njega podignuta u SAD-u se navodi kako ga se tereti da je bio pripadnik vrha Al-Qaide i da je njegova uloga bila specijalna obuka pripadnika Al-Qaide za pravljenje posebnih vrsta eksploziva i njihovu ugradnju u svakodnevno korištene predmete, kao i za potrebe bombaša samoubojica. Obučio je nekoliko stotina pripadnika Al-Qaide za ugradnju i korištenje eksploziva u cipelama, prslucima, satovima, olovkama, nogometnim loptama, televizorima i raznim drugim uređajima.
Mediji pišu kako je čak sudjelovao u pripremi eksploziva za napad na svjetski trgovinski centar u New Yorku 11. rujna 2001. godine. Predvodio je, po navodima obavještajnih agencija SAD-a, a koje su procurile u javnost, poznati “Ebu Ubejdah kamp” za obuku Al-Qaidinih terorista za izvođenje terorističkih akcija na prekookeanskim letovima i u svim vrstama prometa u zraku, na kopnu i na moru. Za rad tog kampa direktno i osobno je pohvaljen od Osame bin Ladena.
Međutim, sve optužbe protiv Al Sawaha su odbačene još 2012. godine.
U konačnici, ništa od navedenog u optužnici mu nije dokazano, a kako su navele vlasti SAD-a “zbog kooperativnosti i narušenog zdravlja” pokrenut je proces za njegovo oslobađanje iz Guantanama, uz zaključak da “nema naznaka da je zainteresiran za sudjelovanje u ekstremističkim aktivnostima.“ U toku zatočeništva u Guantanamu obavještajnim službama, kao i čuvarima u zatvoru, pružao je podatke o terorističkim grupama, kao i drugim zatvorenicima, zbog čega je uživao brojne povlastice.
Stručnjaci za terorizam tvrde kako je i pored navoda kako se radi o bolesnoj osobi Al Sawah opasan pogotovo u lošoj sigurnosnoj situaciji u kakvoj se trenutno nalazi BiH. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kaže da je riječ o osobi “koja bez obzira na neke stvari koje je radila u prošlosti, u narednom periodu ni po kojim mjerilima ne bi trebalo da predstavlja sigurnosnu prijetnju”.

Zloglasni doušnik

Upravo zbog suradnje sa američkim vlastima proglašen je jednim od najozloglašenijih među zatvorenicima u Guantanamu. Krupni Sawah je jedan od rijetkih zatvorenika koji je dobio priznanja i beneficije od američkih vojnih oficira zbog svoje suradnje.
Bilo mu je dozvoljeno da živi u jednom od, kako su to američki zvaničnici nazvali, “ateljea” u Kampu Echo. Dozvoljeno mu je da se bavi baštovanstvom, da slika, gleda satelitske televizijske kanale i da posjeduje mali frižider. Prema izvještaju Washington Posta iz 2010, Sawah je dijelio vrt sa još jednim zatvorenikom, Mohamedoum Ouldom Slahijem, čiji su memoari iz Guantanama postali međunarodni bestseller.
I dok su drugi zatvorenici štrajkom glađu prosvjedovali  protiv tretmana američkih vlasti, Sawah je postao morbidno debeo tokom 14 godina provedenih u Guantanamu, što je dovelo do pogoršanja njegovog zdravlja. Sada teži gotovo 200 kilograma i ne može preći ni 10 koraka. Također je obolio od dijabetesa i brojnih drugih bolesti.

Izvor prijetnji za Balkan

Al Savah je u ovom trenutku najveći izvor terorističke prijetnje u Europi, a posebno na Zapadnom Balkanu, upozorio je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević. Smatra kako je zastrašujuća konstatacija američkih istražitelja o Al Sawahovoj kooperativnosti i ulozi u rasvjetljavanju mnogih terorističkih grupa i organizacija – njihove organizacione i komandne strukture, te načina izvođenja terorističkih akcija.
“Istražitelji konstatiraju da je Al Sawah izuzetno inteligentan i iskusan terorista i da ja postao njihov suradnik. Posebno je bitno da američki istražitelji Vojno-obavještajne službe konstatiraju kako su sigurni da će Al Sawah nastaviti sa djelovanjem u terorističkim organizacijama i da će nastaviti sve ranije aktivnosti, ali i da će ih on, uglavnom, obavještavati o tome, te da im može biti koristan”, ističe Galijašević.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

two × 4 =

Scroll na vrh