Naslovna > DOGAĐAJI > POLITIČKA TRGOVINA NEMA KRAJA: Dodik pokušava kupiti zastupnike u Parlamentu BiH
POLITIČKA TRGOVINA NEMA KRAJA: Dodik pokušava kupiti zastupnike u Parlamentu BiH

POLITIČKA TRGOVINA NEMA KRAJA: Dodik pokušava kupiti zastupnike u Parlamentu BiH

Sve je već završeno – prof. dr. Nenad Lalić bit će smijenjen s položaja izvršnog direktora za ekonomske poslove kompanije „Orao“ iz Bijeljine. Time će on  biti kažnjen što je odbio ponudu SNSD-a da pređe u njene redove. Što se dogodilo?

Pritisci i ucjene

Nenad Lalić, doktor ekonomskih znanosti i profesor na Univerzitetu Istočno Sarajevo na općim izborima osvojio je mandat zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH kao kandidat SDS-a. Važi za umjerenog političara i čovjeka posvećenog znanosti i poslu u bijeljinskom  „Orlu“. Član je Kluba zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.
Međutim, na njega je SNSD bacio oko i već dugo čini sve ne bi li Lalića preveo na svoju stranu kako bi postao član kluba te stranke u državnom Parlamentu. Dodikova stranka mjesecima je oko Lalića razapinjala mrežu tiho i u miru ne bi li uletio u nju. Kada nisu uspjeli, pojačali su pritiske da bi sam sada Lalić sve javno razotkrio:
– Nuđeno mi je da napustim SDS i tako srušim srpsku većinu, odnosno Savez za promjene u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Sve sam to odbio – otkrio je Lalić i dodao da je izložen strahovitom pritisku uz naglasak: „Bez obzira na to, ne pristajem niti ću ikada pristati biti novi „papak“.
Kazna je ekspresno došla i samo je pitanje trenutka kada će biti smijenjen s direktorske funkcije u „Orlu“.
On kaže da je potpuno miran, ali i ne krije da mu je žao što mora napustiti kompaniju „Orao“ u kojoj je 38 godina. Počeo je kao mehaničar i stigao do titule doktora znanosti i univerzitetskog profesora. Već se zna da će za izvršnog direktora u „Orlu“ doći Vaso Arsenović koji je bio rektor univerziteta „Slobomir“ čiji je vlasnik Slobodan Pavlović. Odlukom Suda BiH Pavloviću je, nakon što je izašao iz pritvora, određen kućni pritvor, a uhićen je prošlog mjeseca po nalogu Tužiteljstva BiH. Osumnjičen je za malverzacije prilikom dodjele kredita od 750.000 eura Miloradu Dodiku za kupovinu vile u Beogradu. Očekuje se da će optužnica protiv Pavlovića zbog pranja novca biti podignuta ovog mjeseca.
Naši izvori iz Banje Luke kažu da su u SNSD-u računali da će broj svojih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH povećati dovođenjem Lalića kojeg su uzeli „za metu računajući da će popustiti pred kombinacijom jakog pritiska i ucjene“, ali su se prevarili.
Zašto Dodiku treba još državnih parlamentaraca koje će držati pod kontrolom. SNSD ima šest zastupnika – Stašu Košarca koji je predsjednika Kluba SNSD-a, Lazara Prodanovića, Dušanku Majkić, Nikolu Špirića, Milicu Marković i Miroslava Milovanovića. U Klubu SNSD-a je i Jovan Vukovljak iz DNS-a Marka Pavića. Ta stranka jeste u koaliciji sa SNSD-om, ali u posljednje vrijeme u njihovim odnosima puno toga škripi i Dodik se više ne može pouzdati niti u Pavića niti u „čelično jedinstvo koalicije“.

Odnos snaga

Na drugoj strani, Savez za promjene u kojem su SDS, PDP i NDP u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ima šest zastupnika. Predsjednik Kluba SDS-a je Aleksandra Pandurević, a tu su još Borislav Bojić, Mladen Bosić, Đorđo Krčmar i Nenad Lalić. U Klubu zastupnika SDS-a je i Momčilo Novaković iz NDP-a Dragana Čavića, stranke koja je čvrsto u koaliciji sa SDS-om.
Iz svega ispada da je odnos snaga dva kluba zastupnika iz Republike Srpske praktično izjednačen, a prednost ima Savez za promjene i zbog činjenice da zauzima jake pozicije u Vijeću ministara.
Zbog toga su Dodik i njegov SNSD blokirani u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na državnoj razini i ne mogu biti ključni faktor u odlučivanju i još više zaustavljanju onoga što im nije po volji i interesima. Osim toga, blokade, uključujući i napuštanje sjednica zastupnika SNSD-a i namjerno neglasanje nemaju nikakvog učinka.
To posebno teško pada Dodiku koji je time sveden na lokalnog dužnosnika bez obzira što ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Upravo zato on na sve načine pokušava okrenuti Zastupnički dom Parlamenta BiH na svoju stranu, formira „svoju srpsku većinu“ u Zastupničkom domu i time otvori puta za ulazak SNSD-a u Vijeće ministara.
– Nikakvi pritisci ma kako žestoki bili, basnoslovne ponude ispod stola niti ucjene ne mogu pomoći Dodiku-svi iz Kluba zastupnika SDS-a ostaju u Klubu SDS-a. Naša bitka za rušenje Dodikovog režima svim demokratskim sredstvima se nastavlja – kazali su nam jučer naši izvori iz SDS-a.

Piše: M. Osmović

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

one × three =

Scroll na vrh