Naslovna > BIZNIS > Poduzetnice regije – zajedno smo jače
Poduzetnice regije – zajedno smo jače

Poduzetnice regije – zajedno smo jače

Skup “Poduzetnice regije – zajedno smo jače”, jučer je u Sarajevu održan u organizaciji Udruženja poslovnih žena u BiH, uz suradnju s Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, te uz podršku zajedničkog programa Europske unije i Njemačke Vlade za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal, kojeg sprovodi GIZ.

Iskustva i aktivnosti

Gošća iz Hrvatske, Sanela Dropulić je prenijela iskustva poduzetnica iz Hrvatske u okviru Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, te kao autorica knjige “Ja (ne) mogu biti poduzetnica” govorila o značaju poduzetnica u društvu. Udruženje poslovnih žena u BiH je predstavilo Dane poduzetništva žena u BiH za 2017. godinu koji se održavaju u idućih nekoliko mjeseci.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja, Ivana Bunoza je istaknula da je za ovu godinu prioritet razgovor na teme “Iskustva i prakse lokalnih zajednica u poticanju poduzetništva žena” i “Poduzetništvo u obrazovnom sustavu naše zemlje”, koji će se odvijati na okruglim stolovima.

Korak dalje na Danima poduzetništva predviđenim za svibanj ove godine je afirmacija BiH privrede putem javnog natječaja za izbor “Autentičnog domaćeg BiH proizvoda”.

Uz navedene aktivnosti planira se i niz radionica koje će doprinijeti stjecanju novih i jačanju postojećih vještina poduzetnica i potencijalnih poduzetnica, te B2B susreti gdje će se partneri susresti na prethodno dogovorenim 20 – minutnim sastancima.

Snagu umrežavanja su i ovaj put pokazale poduzetnice Bosne i Hercegovine koje su prisustvovale skupu i interaktivno sudjelovale u radu skupa.

Razlike

Brigitte Heuel-Rolf, direktorica GIZ ureda za BiH i Crnu Goru prisutnima je prezentirala nekoliko činjenica o neusklađenostima između muškaraca i žene koje su prisutne na tržištu rada.

– Jedna od tih neusklađenosti jeste a i nekoliko studija je to pokazalo, da žene u prosjeku rade za 80 posto manje plaće a za iste poslove koje obavljaju njihove muške kolege. Kulturološki faktori postoje bez obzira na regiju ili zemlju i to je normalno ali neusklađenosti na tržištu rada neće nestati bez ciljanog djelovanja. Jedan od primjera dobrog djelovanja dolazi iz Njemačke u kojoj se morao usvojiti poseban zakon kojim se prepisuje minimalni postotak od 30 posto sudjelovanja žena u nadzornim odborima u tvrtkama koje se nalaze na burzi, rekla je Heuel-Rolf.

Skupu su prisustvovali i Claire Bodony, veleposlanica Francuske u BiH,  Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH. J. S.

 

 

OKVIR

N: Uspješna 2016. godina

 

Bunoza je naglasila kako je  2016. godina bila izuzetno uspješna za ovo Udruženje. Istaknula  je kako je  4. – 6. svibnja održana manifestacija „Dani poduzetništva žena“ koji su organizirani u sklopu Sarajevo Business Foruma, 15. listopada organiziran okrugli stol „Rod u ruralni razvoj u BiH“, a obilježen je i 19. studeni Dan ženskog poduzetništva. U 2016. godini potpisan je Memorandum o razumijevanju s Udruženjem žena iz Indije Kreto, te Memorandum o razumijevanju s Područnom privrednom komorom u Banjoj Luci – odjel Savjet za žensko poduzetništvo.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

four × three =

Scroll na vrh