Naslovna > DOGAĐAJI > Ove godine otkazi za 15 posto zaposlenih u javnoj upravi?
Ove godine otkazi za 15 posto zaposlenih u javnoj upravi?

Ove godine otkazi za 15 posto zaposlenih u javnoj upravi?

Za 11 dana BiH bi trebala predati zahtjev za kandidatski status u Europskoj uniji i nakon toga čekaju je teške operacije.
Zahtjev, odnosno aplikacija nije ništa drugo nego pismo namjere, a namjera se do kraja godine mora dokazati konkretnim potezima.

Oštri rezovi

Prema akcijskom planu provođenja reformi u 2016.godini, mora se povećati naplata neplaćenih poreskih dugova, promijeniti zdravstveni sistem, povećati akcize na alkohol i duhan u korist zdravstvenih fondova, promijeniti zakoni u financijskom sektoru po direktivama EU-a, uspostaviti učinkovit sistem za suzbijanje sukoba interesa, regulirati pravni okvir protiv pranja novca i za oduzimanje nelegalno stečene imovine, omogućiti da već od proljeća imovinski kartoni sudaca i tužitelja budu javni.
Jedan od prvih prioriteta državne, entitetskih i županijskih vlasti kada je riječ o ovogodišnjim radikalnim rezovima jeste javna uprava i zasigurno će to biti najteža operacija jer podrazumijeva ograničavanje plaća i otpuštanje viška uposlenih. To će sasvim sigurno izazvati veliku pobunu uposlenika administracije na svim razinama vlasti, ali je reforma neminovna kako bi država izašla iz nezapamćene političke i ekonomske krize u kojoj se nalazi.
Preciznog podatka o tome koliko je zaposlenih u javnoj upravi nema, a neslužbeno se barata s brojkom od oko 200.000 ljudi.
Broj uposlenih u državnoj administraciji poznat je na osnovu podatka o broju isplaćenih mjesečnih plaća s jedinstvenog računa – 22.412 ljudi od čega je 9.725 u Oružanim snagama BiH. Za ovogodišnje bruto plaće i naknade zaposlenih u državnim institucijama u proračunu BiH planirano je 542,4 milijuna maraka, a za iduću planira se još više – 548 milijuna maraka. Prema nekim ranijim podacima, u  javnoj administraciji Federacije ima oko 40.000, a Republike Srpske oko 25 zaposlenih.

Višak i plaće

Inače, čak 64 posto bruto društvenog proizvoda Bosne i Hercegovine troši se na financiranje javnog sektora – državnog, dva entitetska i deset županijskih. Ovaj podatak pokazuje da je država prezadužena za javnu potrošnju. Prema svim analizama BiH je po tome europski rekorder i jasno je da se troškovi moraju rezati, pored ostalog i otpuštanjima zaposlenih.
O višku zaposlenih u javnoj upravi postoje različite procjene. Po onoj kojom se uglavnom koriste domaći dužnosnici radi se o 15 posto, međutim sve analize institucija međunarodne zajednice kažu da višak iznosi čak 30 posto. S druge strane, neki domaći ekonomski eksperti smatraju da bi sasvim komotno 50 posto uposlenika u javnoj upravi moglo biti otpušteno i da bi tek tada javna uprava postala ono što treba biti.
Izvjesno je da će upravo oko toga tek biti „okapanja“, polemika i svađa i jedino će ih svojim analizama i odlukama moći presjeći Vijeće ministara, entitetske i županijske vlade. Neslužbeno saznajemo da vlade na svim razinama već imaju svoje računice i čekaju pogodan trenutak da ih priopće i onda otpuštanjima provedu u praksu.
Prema informacijama do kojih smo došli, u skladu s reformskim obavezama, 15 posto uposlenih u javnoj upravi u toku ove godine trebalo bi biti otpušteno. Ako taj procent bude nešto manje treba zahvaliti jedino činjenici da je oko 9.000 uposlenih u javnoj upravi krajem prošle godine podnijelo zahtjeve za prijevremeno umirovljenje prije svega zbog straha od reforme mirovinskog sustava.
U izvještaju Europske komisije za BiH za prošlu godinu kaže se da je naša zemlja „u ranoj fazi reforme javne uprave“ i ističe da sistem plaća i naknada u tom sektoru  nije transparentan. Također se kaže da su plaće zaposlenih u javnoj upravi za 40 posto veće nego u privatnom sektoru što je potpuno neprihvatljivo i hitno se mora mijenjati.

Piše: M. Osmović

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

two × 1 =

Scroll na vrh