Naslovna > DOGAĐAJI > Osnovni problem kod cjepiva je liječnička etika u BiH
Osnovni problem kod cjepiva je liječnička etika u BiH

Osnovni problem kod cjepiva je liječnička etika u BiH

Ja sam tog dječaka koji je preminuo poznavala i držala ga u rukama kada je imao 10 mjeseci, bio je nepomičan

Mi nikada nismo bili protiv cijepljenja kao oblika zaštite zdravlja djece, ali jesmo protiv loših vakcinacijskih praksi koje se godinama provode u BiH, poručili su roditelji teško bolesne djece u BiH.

Udruženje roditelja teško bolesne djece traži izmjene Krivičnog zakona kojim bi se standardiziralejepljenjadnica Udruženja roditelja teško oboljele djece u BiH Jagoda  istražne radnje u krivičnim postupcima zdravlja djece nakon cijepljenja. Jagoda Savić, predsjednica Udruženja roditelja teško oboljele djece BiH, bila je gošća Novog dana N1 televizije.

Šokantni slučajevi

 O tome koliko je teško bolesne djece zbog cijepljenja u BiH je komentirala kako brojka nije relevantan pokazatelj problema, jer postoji visok postotak odbačenih dijagnoza.

Na pitanje je li problem u lošim cjepivima ili načinu davanja tih cjepiva je odgovorila:

Kod nekih cjepiva postoji problem lošeg kvaliteta a kod nekih lošeg davanja. Četiri bitna cjepiva se daju u prvoj godini života. Ja savršeno dobro znam kakav je značaj cijepljenja djece, no moram se osvrnuti na jednu stvar. Ja sam za vrijeme rata volontirala u Crvenom krstu Italije i prevodila liječniku koji je primao ljude u izbjeglički kamp. Tada mi je isteklo djelovanje cjepiva koje sam primila kao dijete i dobila sam virus velikog kašlja i ne treba mi nitko pričati da djecu treba cijepiti kad znam kakva gušenja dobivam zato što se tom velikom kašlju sada ne može ništa uraditi, i zato se zalažem da se ispita dužina trajanja zaštitnog efekta cjepiva. Od ’92. godine do danas ja imam svake dvije-tri godine stravične napade kašlja koje traju tri mjeseca“.

U studiju N1 spomenut je i slučaj dječaka koji je odmah nakon što je rođen u bolnici primio vakcine BCG i hepatitis B. Mjesec dana kasnije, 31. prosinca  2007. godine je primio drugu dozu hepatitis B cjepiva. Kod njega je došlo do zatajenja rada srca i drugih vitalnih organa, pa je zbog ugroženog života hitno prebačen u bolnicu. U bolnici je otkriveno da je dječak dobio sepsu i da je uzrok zagađenja njegove krvi bakterija staphiloccocus aureus (zlatni stafilokok). Ova bakterija se toliko brzo i toliko količinski namnožila da mu se čak morala mijenjati krv, a nakon deset godina borbe, dječak je preminuo.

O tome o kojoj vrsti bakterije se radilo je kazala:

Ono što je osnovni problem zbog čega smo se povukli iz javnosti je bio taj što smo u tišini ispitivali postvakcinacijske efekte i za to je potrebna izolacija. Dokazali smo statistički da postoji sustavno izbjegavanje da se djeca kompletno medicinski obrade i da se u obradu uključe i toksikološke analize. Mi to ne radimo i nikad nismo, a kad pokrenemo pitanje loših vakcinacijskih praksi zovu nas antivakcinacijskim lobijem. Ja sam tog dječaka koji je preminuo poznavala i držala ga u rukama kada je imao 10 mjeseci, bio je nepomičan. Problem kod nas je u tome što imamo dijagnostiku koja ne uključuje sve relevantne analize i imamo liječnike koji ne rade dovoljno savjesno, jer da rade, oni će ispitati dijete detaljno, a ako je u pitanju loše cjepivo, uperit će prst u javno zdravstvo da trebamo zaštititi dijete od toga. Međutim, osnovni problem je liječnička etika u BiH. Mnogo toga znaju ali neće ništa da kažu“.

 Nesavjesno liječenje

Tom su dječaku na analizama iz Amerike napisali da ima nasljedni genetski poremećaj po majci i to je razlog zašto je istraga u Tužiteljstvu završena. Nakon nekoliko godina otac tog djeteta tražio je da se ta genetička analiza uradi ponovo i uradila se u Belgiji i taj nalaz je suprotan onom prvom. Nakon toga se uradio još jedan u Njemačkoj koji je također pobio prvi. Sad imamo jedan protiv dva nalaza“, dodala je Savić.

Dječak koji je preminuo je primio euvax cjepivo koje se šest godina koristilo u BiH i na kojem nije bio istaknut proizvođač.

To cjepivo napravljeno je genetskim inženjeringom koja se pravi tako da se dio DNK zasijava na podlozi od kvasca da bi se stvorio taj određeni gen. Ne znamo je li životinjski ili ljudski gen i nije se znala dužina zaštitnog efekta nakon primanja. Također, ne zna se od čega je dijete dobilo sepsu, da li iz bolnice ili od cijepljenja. Da je u Zenici urađena analiza s radnih površina, znalo bi se da li je do njih ili ne“, navela je.

Dječak pao u komu tri dana nakon cjepiva i ostao invalid…

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

eleven − 10 =

Scroll na vrh