Naslovna > NET BLOG > NOVA RUTA: Hercegovina tranzitno područje za ilegalne migracije
NOVA RUTA: Hercegovina tranzitno područje za ilegalne migracije

NOVA RUTA: Hercegovina tranzitno područje za ilegalne migracije

Laketa ističe da je očigledno da nova migrantska ruta ide iz Crne Gore preko BiH, odnosno Republike Srpske i istočne Hercegovine, ka zemljama EU.

Trebinjska policija uhitila je jučer ujutro pet stranih državljana koji su ilegalno ušli u BiH iz Crne Gore, što je drugi takav slučaj u proteklih nekoliko dana, rekao je načelnik Centra javne sigurnosti Trebinje Žarko Laketa.

On kaže da su uhićena dva Pakistanca, te po jedno lice iz Afganistana, Irana i Italije.

Laketa je rekao da su tijekom kriminalističke obrade ova lica priznala da su iz Albanije došla u Crnu Goru, gdje su prenoćila, nakon čega su se taksijem prebacili do Graničnog prijelaza Vilusi, odakle su pješke došli na područje Trebinja.

Vehabije

”Uhićene osobe su imale namjeru da dođu u Sarajevo, a zatim da se prebace u zapadnu Europu”, rekao je Laketa i dodao da su osobe nakon uhićenja predane u dalju nadležnost Graničnoj policiji BiH.

Prije nekoliko dana, trebinjska policija je na području grada lišila slobode još pet stranih državljana koji su ilegalno prešli granicu iz Crne Gore.

Laketa ističe da lica koja se dovode u vezu sa vehabijskim pokretom koriste područje koje pokriva CЈB Trebinje kao tranzitno prilikom prelaska iz Federacije BiH u Crnu Goru i nazad.

On kaže da Centar ne raspolaže saznanjima da na području koje pokriva trenutno borave lica koja bi se mogla dovesti u vezu sa vehabijskim pokretom niti sa drugim terorističkim aktivnostima.

”Analizom prikupljenih podataka može se zaključiti da na području koje operativno pokriva CЈB Trebinje trenutno ne borave lica koja su sklona ekstremističkom ponašanju, odnosno simpatizeri ili pripadnici vehabijskog pokreta”,  rekao je Laketa.

Sigurnost

Bez obzira na postojanje sigurnosno interesantnih lica, Laketa stanje sigurnosti na području CЈB Trebinje ocjenjuju dobrim, ali ističe da ne treba zanemariti činjenicu da su na području BiH i Republike Srpske već počinjeni teroristički napadi.

”Evidentna je prisutnost određenih terorističkih subjekata u BiH koji u skladu sa svojim ciljevima mogu proširiti djelovanje i u drugim gradovima i općinama Republike Srpske, pa samim tim i na područje istočne Hercegovine”,  kaže Laketa.

On napominje da na osnovu do sada prikupljenih operativnih saznanja nisu evidentirane terorističke prijetnje na području Hercegovine, ističući da pripadnici Centra svojim odgovornim i profesionalnim radom na terenu doprinose da građani mogu da se osjećaju sigurno.

Laketa kaže da područje CЈB Trebinje, kao tranzitno, koriste i strani državljani koji ilegalno ulaze na područje BiH, odnosno Republike Srpske.

On ističe da je očigledno da nova migrantska ruta ide iz Crne Gore preko BiH, odnosno Republike Srpske i istočne Hercegovine, ka zemljama EU.

”Mi do sada nismo dobili bilo kakve informacije od policijskih agencija iz Crne Gore i Hrvatske da imaju operativna saznanja kada je u pitanju ta ruta. Međutim, očigledno je da se to pojavljuje i pretpostavljamo da će to i ubuduće da se dešava”, kaže Laketa.

On ističe da pripadnici CЈB Trebinje aktivno prate kretanja ilegalnog ulaska ovih lica i njihovo eventualno krijumčarenja.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

thirteen − 5 =

Scroll na vrh