Naslovna > STIL ŽIVOTA > Muče vas česte upale mokraćnog mjehura? Spriječite ih prirodnim pripravcima!
Muče vas česte upale mokraćnog mjehura? Spriječite ih prirodnim pripravcima!

Muče vas česte upale mokraćnog mjehura? Spriječite ih prirodnim pripravcima!

U hladnim danima postoji veća mogućnost raznih infekcija, a među njima i zapaljenje mokraćnog mjehura. Neugodan osjećaj kojeg prati neprestani osjećaj da morate obaviti malu nuždu, svrbež, pečenje, pritisak, a kod jačih upala i prilično jaka, gotovo nepodnošljiva bol, definitivno se nalaze u vrhu najgorih upalnih procesa.

Kako se ova infekcija može proširiti na bubrege i izazvati brojne komplikacije,vrlo je važno na vrijeme reagirati, koristiti adekvatnu terapiju te se obratiti liječniku.

Prvi znakovi i simptomi

Upala mokraćnog mjehura  (cystitis) može se javiti u akutnom, recidivirajućem i kroničnom obliku. Recidivirajući (ponavljajući) cistitis je kronični cistitis koji ima sklonost čestom povratku.

Istraživanja ukazuju da 85 posto upala mokraćnog mjehura uzrokuje bakterija Escherichia coli, koja često prelazi iz analne regije i uzrokuje infekciju.

urinarnaPrvi znak cistitisa je česta potreba za pražnjenjem mjehura. Mokrenje je vrlo bolno, a u urinu se mogu naći tragovi krvi. Jaku bol može izazvati i jedna kap urina. Djeca koja imaju upalu mjehura zadržavaju mokrenje zbog straha od bola i osjećaja peckanja, pa time doprinose bržem razmnožavanju uzročnika infekcije.

Ako se pravovremeno ne liječe, ove infekcije mogu izazvati oštećenja bubrega. Kod starijih osoba, djece i imunokompromitiranih pacijenata postoji povećan rizik sepse (teške krvne infekcije). Često se zadržavaju na bolničkom liječenju radi učestalog praćenja mogućeg razvoja komplikacija i liječe.15 posto odraslih ženskih osoba ima ponavljajuće (recidivirajuće) cistitise. No ni muškarci nisu imuni na ove infekcije, ali su kod njih urinarne infekcije često znak problema s prostatom.

S obzirom da upalu mokraćnog sustava mogu izazvati različiti patogeni organizmi, prije prepisivanja terapije određenim lijekovima potrebno je utvrditi uzročnika mikrobiološkim pretragama urina. No, s obzirom da je E. coli najčešći uzročnik i ako ne postoji sumnja da se radi o težoj upali koja je proširila na bubrege, većina liječnika će prepisati već poznate antibiotike. Na žalost, tek ako se upala nakon terapije vrati, tek onda će vas poslati na dodatne pretrage.

Izbjegnite mogućnost infekcije bubrega

Kroničnu i recidivirajuću infekciju urinarnog trakta treba temeljito tretirati kako bi se izbjegla mogućnost infekcije bubrega. Zbog toga je od izuzetne važnosti pravilna higijena intimnog područja te pridržavanje općih mjera prevencije.

Infekcije se mogu spriječiti uzimajući veće količine vode, izbjegavanjem rafiniranih proizvoda i slatkiša, korištenjem higijenskih uložaka proizvedenih od prirodnih vlakana (pamuk ), redovitim pražnjenjem mokraćnog mjehura, zaštitom od hladnoće i vlage, uravnoteženom prehranom…

Također, opće mjere prevencije podrazumijevaju i obvezno pranje genitalne i urinarne zone sapunom i vodom nakon velike nužde sprijeda prema natrag. Trebaju izbjegavati nošenje uskih hlača te nositi pamučno donje rublje i gaćice, uz mijenjanje jednog i drugog najmanje jednom dnevno. Žene iz rizične skupine trebaju se tuširati i izbjegavati kupanje u kadi, korištenje uljnih kupki, intimnih sprejeva, kupki i prašaka. Općenito je pravilo da se na područje genitalija ne nanose parfimirani proizvodi ili drugi potencijalni alergeni.

Prirodni lijek

Osim terapije antibioticima, za liječenje blažih upala mokraćnih putova, pa tako i kao dodatno terapijsko sredstvo preporučuju se pripravcima na prirodnoj bazi. “Homeopatsko liječenje podrazumijeva i preventivu, te u tu svrhu uzimamo preventivno pripravak  Thymuline, kojim pomažemo organizmu da održi u ravnoteži djelovanje imunološkog sustava.Osim prevencije urinarne infekcije je moguće liječiti i homeopatskom medicinom. Homeopatski lijekovi koje najčešće koristimo su:Berberis, Formica rufa, Cantharis,Colibacillinum, Mercurius corrosives, Apis mellifica, Sarsaparilla…”, kaže dr. Slavica Todorović.

Evo kako djeluju:

Berberis ili Formica rufa se propisuje kad je prisutna oštra, probadajuća bol koja se smanjuje s hladnim, a pogorša s toplinom (npr. topla kupka). Bol se širi u predio bubrega i gornje dijelove nogu.Bol uzrokuje i pomicanje ili pritisak na područje mjehura ili bubrega.

Cantharis, homeopatski pripravak, daje se kada osoba osjeća učestalu potrebu za  mokrenjem, mora brzo u toalet, ali su količine urina vrlo male, tek nekoliko kapi. Javlja se peckanje i bol, vrlo jaka, koja je prisutna prije, tijekom i poslije mokrenja.Cantharis je najčešće propisivan lijek u zapaljenju mokraćnog mjehura.

Colibacillinum se propisuje uvijek kada je pri zapaljenju prisutna E.coli.

Mercurius corrosivus je homeopatski lijek, koji propisujemo kada su kliničke manifestacije jače i izraženije nego kod Cantharisa.Dominantna je jaka i grčevita bol, a u urinu prisutni krv ili gnojni iscjedak. Peckanje i bol se javljaju prije mokrenja, na početku ili kod zadnjih kapljica. Stanje se pogoršava noću.

Apis mellifica – on se preporučuje kada su simptomi slični simptomima Cantharisa;stanje se poboljša na hladnom.Mokrenje se mora brzo obaviti.Donji dio trbuha je osjetljiv na najmanji dodir.

Sarsaparilla – indikacija za propisivanje je kada je urin blijed ili može sadržavati sluz sa sedimentom.Bol je skoro nepodnošljiva, javlja se pri kraju mokrenja, a specifičan simptom je to što je pacijentu lakše mokriti stojeći, iako izmokri samo nekoliko kapi.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

2 × five =

Scroll na vrh