Naslovna > MOSTAR > MIRSAD DEDA PAŠIĆ, VETERAN SKOKOVA SA STAROG MOSTA: Ja još uvijek nisam napravio svoj oproštajni skok
MIRSAD DEDA PAŠIĆ, VETERAN SKOKOVA SA STAROG MOSTA: Ja još uvijek nisam napravio svoj oproštajni skok

MIRSAD DEDA PAŠIĆ, VETERAN SKOKOVA SA STAROG MOSTA: Ja još uvijek nisam napravio svoj oproštajni skok

Mirsad Deda Pašić, veteran skokova sa Starog mosta, a danas član žirija koji ocjenjuje skokove sa Starog mosta, kaže da je prema njegovoj evidenciji još sedam žena skakalo sa Starog mosta, a neke od njih danas nisu među živima. Ovaj poznati Mostarac napisao je i knjigu ‘Mostarski Ikari’, u kojoj piše o skokovima, a tu se nalaze i imena većine skakača i skakačica sa Starog i ostalih mostarskih mostova.

“Prva žena koja je skočila je Seka Vasković. Sa Starog mosta skakale su i Zijada Humo, Sabina Kazazić, Paula Popovac, Višnja Taslaman, Ramiza Bucman i Hafiza zvana Hafa, čije prezime nisam mogao doznati, ali znam da je rođena 1945. godine u Krajini i bila je ratno siroče kada je došla u Mostar”, kaže Deda Pašić.

dedapašić

Dodaje da je, osim ovih žena, bilo i nekoliko strankinja koje su skočile sa Starog mosta. “Skok za žene sa Starog mosta je jako opasan. Ipak, visina je velika i to su učinile samo one hrabre”, pojašnjava Deda, koji je, prisjećajući se svog prvog skoka, kazao ‘da taj dan nikada ne može zaboraviti’.

Prvi skok s 9 godina

Skočiti sa Starog mosta i biti proglašen najboljim skakačem – osjećaj je koji novci ne mogu kupiti. Iako je godinama član stručnog žirija, do skokova se još uvijek nije službeno oprostio. Impresivna brojka, više od 10.000 zabilježenih skokova na noge, odaje njegovu ogromnu ljubav i privrženost prema Starom mostu i Neretvi.

“Ja sam najmlađi skakač i bio sam najhrabriji među svojom generacijom. Bilo je to 28. kolovoza 1955. godine. Imao sam devet godina, osam mjeseci i 28 dana”, kaže Deda.

Dodaje kako je skakao više od 40 godina. Prvo mjesto je osvojio 17. puta, tri puta bio drugi i dva puta treći.

Sa Starog mosta skaču se dvije osnovne discipline i to na noge i glavu. Najpoznatiji stil skoka na glavu je ‘lasta’, zatim ‘prevoj’ i ‘avion’, a na noge se skače ‘polulet’, ‘let’, ‘ćupica’ i najelegantniji stil ‘štanga’.

Deset godina zaredom prvak

Kao dječak od 15 godina Deda Pašić se 60-ih godina prvi put službeno natjecao u skokovima sa Starog mosta i kao petnaestogodišnjak osvojio drugo mjesto. Ističe da mu je ova nagrada jako draga, pogotovo sada u starosti jer je tada dobio dopuštenje od roditelja kao maloljetnik skakati sa Starog mosta.

Yugopapir

Mirsad Deda-Pašić, Husein Tiro, Jadranko Fink, Goran Fink, Alica Jakirević, Mate Zelenika i Irfan Milavić (foto: Vlado Duić)

“Osvojivši drugo mjesto, dobio sam dovoljno snage nastaviti dalje, a da te godine nisam osvojio drugo mjesto, vjerojatno ne bih više ni skakao”, ističe Pašić.

Nagrade su se redale jedna za drugom, a jedanaest godina zaredom je bio prvi. Deda Pašić je po ocjeni publike proglašen najrealnijim članom stručnog žirija. Kao jedan od najuspješnijih skakača, ističe kako zna kakav će skok skakač napraviti kada prijeđe ogradu Starog mosta.

“Nekad mi skakači i zamjeraju na nižoj ocjeni, ali kada pregledaju snimku, uvjere se da su mogli napraviti bolji skok”, rekao je Pašić.

Ljubav, želja i hrabrost

Da biste postali uspješni skakači, potrebno je mnogo truda i rada. Prema riječima Dede Pašića, tri čimbenika su ključna da biste postali uspješan skakač.

“Ljubav, želja pa tek onda hrabrost su presudni čimbenici koje treba posjedovati svaki skakač. Bez ljubavi i želje nema ni pravog skoka”, ističe Deda Pašić.

????????????????????????????????????

Ljubav prema Starom mostu kao i ljubav prema Neretvi su neizmjerne kod svakog pravog skakača. Skokovi nikad neće otići u zaborav.

“Sve dok je mosta, sve dok je Neretve, bit će i skokova sa Starog mosta”, rekao je Pašić. Prva knjiga o mostarskim skakačima vratila je davno zaboravljene skakače sa “Starog”, ljude koje nikad nitko nije spomenuo.  Knjiga “Mostarski Ikari” uskoro bi mogla dobiti i nastavak, a Deda marljivo radi na nastavku knjige.

“Ja još uvijek nisam napravio svoj oproštajni skok. Još uvijek nisam rekao ‘ne’ skokovima”, rekao je Pašić.

Razgovarala: Selma Dandić

mostar@dnevni-list.ba

 

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

four × 5 =

Scroll na vrh