Naslovna > NET BLOG > MIROVINE IPAK MANJE? Vlada u Parlament poslala isti zakon o MIO
MIROVINE IPAK MANJE? Vlada u Parlament poslala isti zakon o MIO

MIROVINE IPAK MANJE? Vlada u Parlament poslala isti zakon o MIO

-Sve analize su pokazale da je 13,6 gornja točka primjenjivosti i održivosti. Sve drugo bi išlo na urušavanje mirovinskog sustava, kazao je Drljača

Federalna Vlada je jučer jednoglasno usvojila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u FBiH.

Riječ je  o identičnom tekstu zakona koji je ranije razmatran, a koji je oboren na predzadnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ministar rada i socijalne skrbi Vesko Drljača kazao je kako su urađeni dodatni izračuni, te kako se jedina razlika u odnosu na raniji tekst odnosi na preciznije određen stav 1. i stav 2. člana 46. Zakona kako ne bi bilo dilema o načinu utvrđivanja godišnjeg koeficijenta.

Gornja granica

-Zakon će po ovome stupiti na snagu 1.srpnja ove godine. Dodatni izračuni koji su vršeni su potvrdili da je 13,6 gornja granica održivosti mirovinskog sustava, rekao je Drljača. Ministar je podcrtao kako u Vladi postoji konsenzus po pitanju ovoga zakona, te kako su sugestije iz Parlamenta razmatrane, a urađene su i sve analize kako bi se do kraja ispitali zahtjevi iz Parlamenta.

-Sve analize su pokazale da je 13,6 gornja točka primjenjivosti i održivosti. Sve drugo bi išlo na urušavanje mirovinskog sustava…U sladu sa sugestijama mi smo odlučili da pomjerimo datum primjene na 1.srpnja, a i preciznije je pojašnjen zakon, kazao je Drljača. Podsjetili su iz Vlade kako je zakon dobio pozitivna mišljenja iz svih ministarstava, ali i podsjetili kako je i ranije postojao konsenzus u Vladi, ali kako su izaslanici oborili zakon.

Raniji Prijedlog zakona oboren je početkom veljače na sjednici Doma naroda FBiH jer su iz HDZ-a tražili da se vrijednost koeficijenta poveća na 14,3 i takav amandman je prošao, da bio nakon toga SDA oborila cijelo zakonsko rješenje.

Opozicione stranke tvrde da će novim zakonom koji predlaže federalna Vlada biti smanjene mirovine i da je poguban za umirovljenike.

 Zabranjeno pušenje

Važan zakon koji je jučer utvrđen na sjednici Vlada jeste Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Ministar zdravstva Vjekoslav Mandić pojašnjava kako je BiH usvojila Okvirnu konvenciju o kontroli duhana tako da su njene odredbe postale obvezujuće na teritoriji BiH. O tome kada bi zakon trebao stupiti na snagu nije mogao spekulirati budući da je isti poslan u redovnu parlamentarnu proceduru, a moraju se obaviti i javne rasprave.

-Očekujem da će ovaj zakon izazvati polemike, ali svi argumenti govore da ga je potrebno donijeti…Nema niti jedan objektivan čimbenik koji bi ukazivao na to da nam ovaj zakon ne treba. On je višestruko koristan jer vodi računa o zdravlju stanovništva, kako pušača tako i pasivnih pušača, koji ne želeći udišu dim cigareta, rekao je Mandić. Dodaje i kako su iskustva iz svijeta pokazala kako nije  došlo do smanjenja prometa gostiju u ugostiteljskim objektima koji su zabranili pušenje. Zakonom se zabranjuje uporaba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Zakon dozvoljava pušenje u ustanovama za liječenje mentalno oboljelih osoba i u zatvorima. Zakon zabranjuje proizvodnju i promet cigareta koje sadrže sastojke sa više od deset mg katrana, jedan mg nikotina i deset mg ugljen monoksida po jednoj cigareti. Cigarete je zabranjeno izlagati u trgovinama, a zabranjeno je njihovo prodavanje u trgovinama koje su udaljene 100 metara od obrazovnih ustanova.

Kada je riječ o kaznenim sankcijama za kršenje ili neprovedbu Zakona, novčane kazne su u rasponu od 250 KM do15.000 KM.

Imenovanja

Vlada je dala Nadzornom odboru Razvojne banke FBiH suglasnost za imenovanje vršioca dužnosti izvršnih direktora do okončanja konkursne procedure, a najduže do šest mjeseci: Dalibora Milinkovića (za projekte i razvoj), Mersihe Slipičević (za upravljanje rizicima) i Senije Bubić (za podršku poslovanju).

Dali su suglasnost i Nadzornom odboru JP Željeznice FBiH za razrješenje dosadašnjih vršilaca dužnosti članova Uprave, i imenovanje v.d. direktora i to za v.d. izvršnog direktora za poslove željezničke infrastrukture Zulfo Robović, za v.d. izvršnog direktora za ekonomske poslove Ivan Brkić, za v.d. izvršnog direktora za poslove razvoja i investicija Rešad Mandžo, za v.d. izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove Muris Gazdić i za v.d. izvršnog direktora za poslove željezničkog operatera Rifat Čabrić.

Modernizacija cesta

Vlada je jučer odobrila ovogodišnji plan rada Cesta FBiH. U strukturi ulaganja najveći iznos od 31,81 milijuna KM predviđen je za redovno i zimsko održavanje cesta. Za sanacije klizišta, škarpi, objekata, oštećenih asfaltnih kolovoza planirano je 1,99 milijuna KM, a za rekonstrukciju i izgradnju cesta, mostova i tunela 4,1 milijun KM. Za poboljšanje sigurnosti prometa, rasvjetu i semaforizaciju raskrsnica i tunela u 2017. godini predviđeno je izdvajanje 6,18 milijuna KM. Realizirajući zaključak s prošle sjednice Vlada je jučer povećala na 500.000 KM sredstva namijenjena za sanaciju magistralne ceste M-14 Bihać – Bosanska Krupa. Kada je riječ o sredstvima međunarodnih financijskih institucija, 64,68 milijuna KM namijenjeno je Programu “Modernizacija cesta u FBiH”. Inače, previđeno je da program modernizacije cesta traje slijedećih četiri do pet godina, za šta su međunarodne kreditne institucije odobrile 173 milijuna eura. Programom su obuhvaćene izgradnje novih dionica, prije svega magistralnih cesta M17.3 Neum – Stolac i M18 Tuzla – Sarajevo, nastavak izgradnje treće dionice iza tunela Karaula, obilaznica oko Mostara, Bugojna, Donjeg Vakufa, Goražda, Cazina, izgradnja traka za spora vozila, rješavanje crnih točki, te sanacija šteta od poplava.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

nineteen − 3 =

Scroll na vrh