Naslovna > MOSTAR > LORENS LISTO: “Biti na tronu nije nimalo lak zadatak”
LORENS LISTO: “Biti na tronu nije nimalo lak zadatak”

LORENS LISTO: “Biti na tronu nije nimalo lak zadatak”

Titulu najbolje mostarske laste sa Starog mosta po deseti put nosi Lorens Listo. On je jedan od najboljih skakača laste mlađe generacije. Listo koji skače već 14 godina, je i ove godine pred prepunim gledalištem oduševio svojim skokom i zasluženo osvojio simpatije žirija.

U razgovoru za Dnevni list je ukazao na težinu koju nosi mjesto prvaka, te pojašnjava kako održati kondiciju i biti na tronu nije nimalo lak zadatak.

“Biti na tronu sigurno nije nimalo lak zadatak, obzirom koliko to iziskuje velika odricanja. Za ove skokove sam se pripremao cijelu godinu i ponosan sam na svoj uspjeh”, kazao je Listo.

Podsjetimo, Listo je prvu titulu osvojio još 2003. godine, i tako sve do danas je nastavio da niže svoje uspjehe.

“2000. godine počeo sam se baviti skokovima. Rastao sam uz Neretvu i tu sam se učio skakati, plivati. S četiri godine sam počeo skakati i to odmah na glavu. Uzori su mi bili starija raja iz mahale. Učio sam od njih, kopirao ih”, ističe Listo.

On naglašava kako je sa oduševljenjem pratio mostarske skakače poput Emira Balića, Gorana i Jadranka Finka, te ostale…

Uzor je Jasko Sabljić

No, njegov uzor je bio skakač s manjih visina, čovjek koji nikada nije skakao sa Starog, Jasko Sabljić iz Donje Mahale.

“Jasko je u našoj mahali najbolje skakao. Gledao sam ga nadajući se da ću i ja jednoga dana isto tako dobro skakati”, kaže Listo. Dodaje kako njegov uzor danas živi u Italiji, ima 45 godine i da skoro svake godine dođe u Mostar gledati skokove.

Prisjećajući se svoga prvog skoka kaže da ga nije bilo strah jer nije znao što ga čeka, međutim, kada je drugi put skočio, tresao se od straha.

“Prijavio sam se na skokove, povratka više nije bilo. Straha nisam imao jer sam znao skakati, a i fizički sam bio spreman. Drugi skok je i druga priča. Bilo mi je mnogo teže jer sam znao što me čeka”, pojasnio je Listo dodajući kako se i dan danas boji  udara od vodu.

“Kad skočim, letim više od 100 kilometar na sat, a zaustavim se na 1,4 metra iznad vode” ističe Listo, dodajući kako je sve to čar skokova.

Iako je bio u dobroj formi, na ovogodišnjim skokovima zadobio je povredu ruke, no on se ne žali.

“Uvijek sam u dobroj formi, no prilikom prvog skoka povrijedio sam ruku, ali dobro je završilo”, kaže Listo.

Podsjetimo, Listo je skakao s raznih visina, mostova, pećina, snimao dokumentarce na Neretvi.

????????????????????????????????????

 Lasta je muški sport

“Skakao sam u Srbiji, na rijeci Ibru, u Crnoj Gori na Tari, na Kosovu na Bijelom Drimu.

Sve su to lijepa iskustva i druženja. Upoznao sam dobre ljude, krajeve. Među skakačima nema ljubomore. Koliko god je lasta lijepa skakati, toliko je i opasna, pa zašto onda biti ljubomoran. Lasta je muški sport, treba jako udariti i napraviti što viši štrap vode”, pojašnjava Listo.

On ističe kako njegova obitelj nije sretna zbog sporta koje je izabrao.

“Znamo da je ovaj sport opasan, rizičan. Događaju se razne nezgode, od lomova do jakih ozljeda, zato moja obitelj nije sretna zbog mog odabira”, priča Listo.

Budućim mladim skakačima poručuje da ako se žele bavit ovim sportom budu uporni, hrabri, i da prije svega skaču s manjih visina.

“Oni koji se žele baviti ovim sportom trebaju maksimalno trenirati i imati volju. Trebaju krenuti skakanjem s manjih visina 12 metara, a tek onda s viših”, kaže Listo.

Razgovarala: Dž. Ovčina
mostar@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

five × 5 =

Scroll na vrh