Naslovna > DOGAĐAJI > KRIZA ZBOG TUŽBE: Bošnjaci traže zaustavljanje ucjena, Srbi poštivanje Ustava
KRIZA ZBOG TUŽBE: Bošnjaci traže zaustavljanje ucjena, Srbi poštivanje Ustava

KRIZA ZBOG TUŽBE: Bošnjaci traže zaustavljanje ucjena, Srbi poštivanje Ustava

Brojne reakcije na ovaj događaj odaju i različite poglede oko samog čina nedolaska kao i odgode, pri čemu bošnjački zastupnici mahom navode kako je pitanje revizije tužbe odvojeno od rada institucija BiH te da iste ne bi trebale biti poligon na ovakve poteze. Srpski pak pozivaju na poštivanje Ustava i kada je u pitanju priča oko tužbe

Velika politička i ustavna kriza u kojoj se Bosna i Hercegovina našla jučer je dobila svoj novi nastavak i to odgodom sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta, a nakon što se na početku iste nisu pojavili predstavnici svih srpskih stranaka.

Brojne reakcije na ovaj događaj odaju i različite poglede oko samog čina nedolaska kao i odgode, pri čemu bošnjački zastupnici mahom navode kako je pitanje revizije tužbe odvojeno od rada institucija BiH te da iste ne bi trebale biti poligon na ovakve poteze. Srpski pak pozivaju na poštivanje Ustava i kada je u pitanju priča oko tužbe

Ne ucjenjivati rad

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović ipak navodi činjenicu kako je Kolegij Doma odlukom o odgađanju pokazao kako želi raditi konstruktivno, podsjetivši kako se na Kolegiju utvrdilo da i pored kvoruma način odlučivanja može biti upitan i zbog čega su donijela odluku da ne rade bez 13 zastupnika iz RS-a te da se sjednica Parlamenta odgodi.

Međutim, upozorio je kako nedolazak na sjednicu bez opravdanih razloga predstavlja kršenje Daytonskog sporazuma i ponašanje protivno Ustavu BiH i Poslovniku Zastupničkog dom. Naglasio je i kako nije konstruktivno i korektno ucjenjivati rad ovog Doma drugim pitanjima, kazavši i kako je pitanje revizije odvojeno od pitanja rada institucija BiH.

Nije moguće spajati ova dva pitanja – zahtjev za reviziju i rad institucija BiH i Zastupničkog doma. Nije moguće na bilo koji način uvjetovati ili ucjenjivati rad institucija BiH, poručio je Džaferović.

Stav srpskih zastupnika

S druge pak strane zastupnik SNSD-a Staša Košarac naveo je kako ovo nije bojkot već legitimna inicijativa da se sjednica odgodi s obzirom na aktivnosti oko revizije, a koje, smatra, napuštaju Ustav.

-Još jednom želim da kažem da ovdje nije riječ o bojkotu, nego o našoj legitimnoj inicijativi koja je jučer upućena sa ciljem da se odgodi sjednica dok se ovo pitanje ne riješi onako kako je to propisao ustav ove zemlje, naglasio je Košarac, kazavši kako je važno prestati ignorirati legitimne stavove konstitutivnih naroda u BiH.

– Neophodno je da se okupljamo oko institucija Srpske. Još jednom želim da poručim Savezu za promjene da se u vezi sa ovim i drugim važnim pitanjima okupimo oko institucija Srpske. Samo tako možemo zaustaviti izvaninstitucionalna i neustavna postupanja Bakira Izetbegovića, što je pokazao 9. siječnja i sada po pitanju revizije”, kazao je Košarac.

Zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić izjavio je da srpski zastupnici u ovom domu ne traže bojkot, već odgađanje sjednice, da bi se situacija vratila u ustavne okvire.

-Ne može nitko, ni Bošnjaci, ni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sebi uzeti pravo koje pripada konstitutivnim narodima i entitetima. To je suština našeg zahtjeva. Nema nikakvog bojkota, mi smo tu, poslanici su kompletno ovdje, rekao je Bojić novinarima, istaknuvši i kako majorizacija jednog naroda nije dobra za BiH, zbog čega je zahvalio svima koji su na sjednici Kolegija skrenuli pažnju na to pitanje. Pojedini pak zastupnici navode kako slučaj s odgodom sjednice jasan znak kako koalicija ne funkcionira te kako nema spremnosti za dogovor.

Kako je za N1 izjavio zastupnik Senad Šepić, ovaj je događaj pokazao je da lideri u BiH nemaju kapacitet da vode državu.

– Ovo pokazuje potpuno odsustvo kapaciteta za upravljanje ovom zemljom i za vođenje zemlje. Ljudi koji u ovom momentu odlučuju pokazali su da ovdje ne postoji spremnost da se napravi pošten dogovor na zdravim principima i da se zemlje vodi naprijed, naglasio je Šepić.

SDA: Bojkot je politički

SDA je jučer osudio, kako su naveli, bojkot sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Kako se ističe u priopćenju ove stranke, s obzirom na to da je sjednica zakazana u skladu s Poslovnikom i da su ispunjene sve zastupničke intervencije za njeno održavanje, očito je da su motivi za bojkot sjednice politički.

– SDA smatra da takav postupak nema nikakvo političko opravdanje, posebno ne u pitanju koje treba rješavati isključivo u domenu prava. Stoga pozivamo poslanike iz entiteta RS u Zastupničkom domu PSBiH da ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa Poslovnikom, i da se uzdrže od daljih postupaka koji ometaju normalan rad državnih institucija, ističe se u priopćenju.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

4 × 4 =

Scroll na vrh