Naslovna > KULTURA > Kratki film o Ježurki premijerno prikazan na Berlinalu
Kratki film o Ježurki premijerno prikazan na Berlinalu

Kratki film o Ježurki premijerno prikazan na Berlinalu

Animirana verzija književnog klasika Branka Ćopića prikazana je u sekciji Generation Kplus, u dupke  punom kinu Haus der Kulturen der Welt

U sklopu natjecateljskog programa “Generation” Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji traje do 19. veljače, svjetsku su premijeru imala dva hrvatska kratkometražna filma – “Ježeva kuća” Eve Cvijanović i “U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović.

 Animirana verzija književnog klasika

Animirana verzija književnog klasika Branka Ćopića prikazana je u sekciji Generation Kplus, u dupke  punom kinu Haus der Kulturen der Welt.

“Mladi su gledatelji projekciju ispratili velikim pljeskom i požurili se fotografirati s redateljicom Evom Cvijanović i lutkama ježa i lisice”, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, prenosi Hina.

Redateljica, kojoj su se na premijeri pridružile i producentice Jelena Popović i Vanja Andrijević, izrazila je zadovoljstvo premijerom, održanom na Valentinovo.

“Djeca su vrlo iskrena i zahvalna publika, a po reakcijama mi se čini da ih je Ježurka šarmirao. Q&A je bio simpatičan, čak sam dobila i vrlo direktno pitanje o kraju filma. Oduševila me takva reakcija jer pokazuje da se s pričom mogu povezati i oni koji na njoj nisu odrasli”, izjavila je.

Djeca  – zahvalna publika

Njezin je film nastao u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sporta.

U sekciji Generation 14plus zanimanje je izazvala projekcija filma “U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović, uz koju su na projekciji bili mladi glumci Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević i Andro Režić.

Producenti te priče o trinaestogodišnjoj djevojčici koja se nakon nekoliko godina odsustva nastoji ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom iz djetinjstva, su Barbara Vekarić i Vlaho Krile (Motion) te Zoran Dževerdanović (Blade Production), a film je također nastao uz potporu HAVC-a.

Generation, natjecateljski program filmova za djecu i mlade koji svake godine na Berlinalu posjeti više od 65 tisuća gledatelja, podijeljen je u dva dijela – Generation Kplus i Generation 14plus, u okviru kojih se dodjeljuju Kristalni medvjedi i novčane nagrade.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

six − one =

Scroll na vrh