Naslovna > DOGAĐAJI > Kojih deset političara idu na američku i europsku crnu listu
Kojih deset političara idu na američku i europsku crnu listu

Kojih deset političara idu na američku i europsku crnu listu

Samo i jedino u politici nema slučajnosti – nije američki senator Roger Wicker baš sad, zato što mu se omaklo, tek slučajno uputio zahtjev administraciji Baracka Obame da zaustavi korupciju u Bosni i Hercegovini.
Zahtjev je adresirao na državnog tajnika SAD-a  Johana Kerrya i sasvim je sigurno da neće završiti negdje u njegovoj ladici. Wicker je predsjednik američke Helsinške grupe i jedan od najutjecajnijih američkih političara.

Deset najodgovornijih

Uz upozorenje da su bh. političari razvili i omogućili korupciju užasavajućih razmjera  zbog čega je blokirana ekonomija, paralizirana  država, a investitori izloženi nepotrebnom riziku, Wicker traži da službeni Washington zamrzne njihovu imovinu u Americi i zabrani im ulazak u tu državu.
– Dokaze o korupciji treba podijeliti s našim europskim partnerima kako bi se EU dala prilika za slične akcije – traži senator Wicker.
Ovaj zahtjev, nimalo slučajno, dolazi uoči zahtjeva Bosne i Hercegovine  Europskoj uniji za kandidatski status što će u našoj zemlji biti proglašeno povijesnim događajem i na čemu će političari ubirati poene.
Krajem prosinca prošle godine američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack izjavila je da je korupcija rak rana BiH koja uništava srž  zemlje i najveća je prepreka u nastojanju građana da sebi osiguraju bolji život.
– Bilo bi sjajno objaviti listu od deset najodgovornijih osoba za korupciju u BiH, a čini se da svi ovdje već znaju tko su ti ljudi – novogodišnja je želja za 2016. veleposlanice  Cormack.
Mjesec i po nakon što je to saopćila, utjecajni senator  Wicker zatražio je od  Obamine administracija da povuče konkretne poteze i kazni političare iz BiH koji su akteri korupcije.
Na sve ovo, počevši od onoga što je veleposlanica Cormack zaželjela u BiH u ovoj godini do zahtjeva Wickera, vodeći bh. političari uglavnom šute jer znaju da se „nešto sprema“.
Opet, nimalo slučajno Wicker  pozvao je SAD da dokaze o političkoj korupciji u BiH podijeli s europskim partnerima „kako bi se EU dala prilika za slične akcije“. Kako saznajemo, takva ideja u  Europskoj uniji postoji već dvije godine i pretočena je u konkretan plan. Naši izvori iz najmoćnijih krugova međunarodne zajednice u BiH jučer su nam kazali da se samo čekalo da i Washington zauzme isti stav i da je preostalo „tehničko“ usklađivanje stavova.
– Američka administracija neće ostati gluha na službeni zahtjev senatora Wickera i stat će iza njega, potpuno je svejedno hoće li to biti tiho ili bučno. S obzirom da EU nema ništa protiv kažnjavanja političara koji su akteri krupne političke korupcije u BiH, izvjesno je da će pojedincima biti  zamrznuto raspolaganja imovinom i da će im biti zabranjen ulazak u EU i SAD. To će se dogoditi do ljeta ove godine, a to će značiti stavljanje nekih bh. političara i dužnosnika na europsku i američku crnu listu– kažu naši izvori iz najmoćnijih  inozemnih diplomatskih krugova u Sarajevu.

Imaju sve podatke

Iako nastoje da ga prešute, zahtjev senatora Wickera izazvao je pravu pometnju u redovima bh. političke elite koja se više uopćene osjeća sigurnom na funkcijama. Razlog: iz „toplog kreveta“ izbacuju ih čvrsti i moćni  mehanizmi EU i SAD-a za izricanje kazni.
Europska unija  još prije dvije godine svojim je kanalima poslala signale bh. političarima da posjeduje  „mašine za mljevenje“ i „specijalne haubice“, ali bez SAD iza sebe, nije to mogla konkretno pokazati.
Prošlog vikenda ta podrška je stigla i, kako saznajemo, ostala je samo „tehnika“ između Bruxellesa i Washingtona uključujući i dogovor o datumima.
Što zamrzavanje imovine i zabrana putovanja može značiti za političare umiješane u korupciju?  U najkraćem – sve. Svaki od njih ima imovinu van granica BiH, računajući i bankovne račune, bez obzira što su ponešto, vjerojatno ono najkrupnije, uknjižili ili upisali na imena najbližih srodnika.
Naši izvori kažu da precizne podatke o najsitnijim detaljima njihovog bogatstva imaju Bruxelles i Washington, puno više nego domaći nadležni organi i zbog toga ovdašnja političara elita, makar i namjerno to blokirala izazivajući  kontrolirane kaose u zemlji, više nije mirna. Prema našim izvorima, EU i SAD imaju zaokružena imena deset političara, odnosno dužnosnika iz BiH koji su do grla upetljani u korupciju i njen glavni proizvod – organizirani kriminal.
Po svim ocjenama, zabrana raspolaganja imovinom u EU i SAD i putovanja u SAD i zemlje EU gurnut će bh. političare umiješane u korupciju  u izolaciju, ostaviti bh. pravosuđu da ih procesuiraju i biračima da se s njim obračunaju na izborima, a lokalni su već ove godine.

Piše: M. Osmović

Jedan komentar

  1. Ovaj laže sam sebe izgubio je sve kompase, pa prije pola godine skupština RS-a donijela je odluku o održavanju referenduma o Sudu i tužilaštvu BIH, nakon toga trebao je biti proglašen u sl. glasniku RS-a i u roku od 60 dana da se održi… Ovo je strašno, skupština donijela odluku i sada se našao predsjednik koji nepoštiva odluku entiteta čiji je predsjednik, a traži kao opoziciju za konsenzus o referendumu… Ovo nijesam nigdje do sada vidio, ja mislim da ovo nema nigdje, čak ni u zemljama gdje je još uvijek partokratija, da predsjednik preko svojih poslanika donese odluku koju ne sprovodi, a sam je zatražio i usvojio…

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

4 × 4 =

Scroll na vrh