Naslovna > za slider > Ivanica sedam dana bez struje, strahuju za djecu i stare
Ivanica sedam dana bez struje, strahuju za djecu i stare

Ivanica sedam dana bez struje, strahuju za djecu i stare

Ivanica već sedam dana nema struje, vode, ni telefonskih linija pa su u strahu za djecu i stare zbog izuzetno niskih temperatura

Mještani Ivanice, povratničkog srpskog naselja u općini  Ravno, blokirali su jučer vozilima granični prijelaz između Trebinja i Dubrovnika,  jer već sedam dana nemaju struje, vode, ni telefonskih linija pa su u strahu za djecu i stare zbog izuzetno niskih temperatura.

Poručili su da je ovo bio samo jednosatni prosvjed  upozorenja, ali da će, ukoliko električnu energiju ne dobiju u roku 24 sata, u potpunosti blokirati granični prijelaz Ivanica.

Život otežan

Mještanin Ivanice Aleksandar Milićević kaže da je pao dalekovod i da su se odmah obratili nadležnim službama, ali da nitko nije reagirao,  napominjući da uslijed nestanka struje nemaju ni vodu, jer agregati ne rade, pa vodu ne mogu koristiti iz čatrnja.

“Našao sam jučer komšiju od 93 godine koji je bio u svojoj kući skoro smrznut, a imamo i male djece koja su bolesna”, ispričao je Milićević.

Milićević kaže da im se nitko iz općine Ravno nije obraćao, ali da ih nisu zaboravili poštari koji su im uredno donijeli račune za električnu energiju “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosna” Mostar, na kojima su im poželjeli sretne praznike.

“Mi na Ivanici već treći Božić slavimo u mraku. Da li je to slučajno ili namjerno, ne znamo”, rekao je Milićević.

On kaže da je jedan od problema što njihovi predstavnici ne žive na Ivanici i ne dijele sudbinu svojih mještana, iako su ih oni birali, dodajući da Mjesna zajednica ne radi godinama, niti imaju predsjednika.

Dragan Misita, koji je na prosvjedima podržao svoje komšije, kaže da je veoma teško živjeti samo jedan dan u ovakvim uvjetima, a pogotovu sedam dana, te naglasio da strahuje i dan i noć, jer u domaćinstvu ima dvoje male djece i dvoje staraca.

Zbog nestanka struje i granična policija, umjesto u kontejnerima, posao obavlja iz vozila, gdje nemaju nikakvu kompjutersku vezu, niti bazu podataka.

Ekipe na terenu

Radnici Elektroprivrede Herceg-Bosne rade na otklanjanja kvara zbog kojeg naselje Ivanica nema struju i u najgorem slučajem kvar će biti otklonjen do petka u podne, izjavila je Marija Buntić, šefica sektora korporativnih komunikacija EP HZ HB.

”Radi se o velikom kvaru na dalekovodu Trebinje – Ivanica i ovo mjesto nema alternativno napajanje. U pitanju je nepristupačan teren i ako ne bude bure, ekipe sa terena tvrde da će kvar biti otklonjen sutra do kraja radnog vremena. U najgorem slučaju kvar bi trebao biti otklonjen do petka u podne”, rekla je Buntić. Ona dodaje da je do kvara došlo, jer je pao veliki čelični rešetkasti stub.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

 

 

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

4 + four =

Scroll na vrh