Naslovna > BIZNIS > INTERVJU/ Mijo Mišić: Ukupna štednja je dostigla iznos od 10,2 milijarde KM i kontinuirano raste
INTERVJU/ Mijo Mišić: Ukupna štednja je dostigla iznos od 10,2 milijarde KM i kontinuirano raste

INTERVJU/ Mijo Mišić: Ukupna štednja je dostigla iznos od 10,2 milijarde KM i kontinuirano raste

Izvršni sekretar Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini (UB BiH), Mijo Mišić za Dnevni list govori o Danu štednje, te koliko je štednja važna i da li građani BiH štede.  Mijo Mišić ističe da štednja u BiH ima svoju tradiciju, a građani naviku i potrebu da štede.

  1. listopad je međunarodni Dan štednje, s Vaše točke gledišta koliko je važna štednja?

Štednja građana je izezutno važna za banke, kao novčani potencijal za likvidnost, kreditnu sposobnost i stabilnost. Ona se uvijek može tumačiti kao izraz povjerenja građana u banke.

Prema Vašem mišljenju, štede li građani BiH? Smatrate li da je štednja u blagom padu ili ipak prema Vama dostupnim informacijama ona raste iz godine u godinu?

Ukupna štednja je dostigla iznos od 10,2 milijarde KM i kontinuirano raste. Rast je bio usporen, ali ne i zaustavljen u vremenu globalne financijske i bankarske krize 2008. godine, kao i padom kamatnih stopa na štednju izazvanih deflatornim procesima i pojavom negativnih kamatnih stopa. Štednja u BiH ima tradiciju, a građani naviku i potrebu da štede.

Veliki broj ljudi u BiH danas je bez posla, a oni koji rade imaju jako niske plate tako da jedva pokriju i osnovne životne potrebe. Je li u takvim uvjetima moguće štedjeti?

Zvanična statistika o standardu građana, plaćama, cijeni potrošačke korpe i zaposlenosti je dosta sumorna. Postavlja se pitanje tko, kako i kada može i hoće štedjeti? Sigurno je da stastistika o ekonomskoj situaciji građana ima direktnu vezu sa štednjom. Međutim, veliki broj građana je prinuđen ostvarivati svoje prihode u sivoj zoni, štedjeti za „crne dane“, kao i da nema puno izbora, odnosno boljih alternativa za ulaganja viškova novca. Banke se svojim kontinuiranim angažiranjem prilagođavaju postojećim uvjetima nameću se građanima kao sigurni poslovni partneri. Građani na to uzvraćaju štednjom, kao izrazom najvećeg povjerenja. Svakako da institut osiguranja depozita do 50.000 KM, koji u dva slučaja položio ispit, igra veoma važnu ulogu kada je u pitanju štednja građana.

Koliko banke u BiH ulažu napore da pridobiju povjerenje budućih štediša, kakvi su programi i uvjeti štednje u bh. bankarskom sektoru i da li su građani dovoljno informirani o štednji?

Jedan od bitnih Bazelskih principa, koji okvir i podloga za bankarsku regulativu i funkcionalno ustrojstvo banaka je princip „upoznaj svoga klijenta“. Istovremeno, regulativom je naglašena i propisana obveznost banaka na veću transparentnost i informiranost klijenta o proizvodima i rizicima koji su za njih vezani. Banke su uložile i ulažu puno napora i sredstava da odnos banka – klijent bude u skladu sa principima i propisanom regulativom.

Često čujemo da je građane strah štedjeti u banci i da višak novca radije čuvaju u kući jer su i sami bili žrtva prevare, ili je žrtva prevare bio neko njima blizak. Što je glavni uzrok nepovjerenja bh. građana?

Građani imaju razloga za određenu dozu straha i nepovjerenja prema bankama i ukupnom poslovnom ambijentu u BiH (stara devizna štednja i likvidacije manjih banaka). U pitanju je naša bliža i daljna prošlost. Štednja upravo govori da povjerenje iz godine u godinu raste. Smatram da će se to nastaviti i ubuduće.

Kako vidite stanje banaka u BiH za pet godina u pogledu štednje?

Svi procesi i promjene koji su se dešavali u protekih nekoliko godina bili su u funkciji sigurnosti i stabilnosti bankarskog sektora. Novi entitetski zakoni o bankama, također donose puno novih promjena u cilju konsolidacije i stabilnosti bankarskog sektora. Očekujem da će i sve druge promjene zacrtane Pismom namjere prema MMF-u i sam put prema euroatlanskim integracijama rezultirati praktičnim reformskim procesima i unošenjem više optimizma i povjerenja u ukupno društveno i ekonomsko stanje u BiH. To je ono što nam nedostaje, a može biti još veća garancija da će štednja građana u BiH narednih pet godina imati još veću stopu rasta.

Razgovarala: Selma Dandić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

eight − 1 =

Scroll na vrh