Naslovna > KULTURA > Galerija Aluminij ugostila prvi mostarski samostalni postav Ivane Ćavar
Galerija Aluminij ugostila prvi mostarski samostalni postav Ivane Ćavar

Galerija Aluminij ugostila prvi mostarski samostalni postav Ivane Ćavar

Ciklus imena Unutarnji krajolik, s ukupno trideset ulja na platnu nastalih tijekom 2014. godine, postavljen je u zajedničkoj organizaciji Galerije Aluminij, Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru

Prva mostarska samostalna izložba slika širokobriješke akademske slikarice Ivane Ćavar otvorena je u Salonu 1 Galerije Aluminij. Ciklus imena Unutarnji krajolik, s ukupno trideset ulja na platnu nastalih tijekom 2014. godine, postavljen je u zajedničkoj organizaciji Galerije Aluminij, Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru.

Traženja unutar vlastitog unutarnjega krajolika

– Na tim su slikama moja traženja unutar vlastitoga unutarnjeg krajolika, slikanog intimistički, obojenom plohom, koja je, bogatstvom svoje slojevitosti, raspoređena unutar suptilno postavljenoga crteža. U tim traženjima i pokušajima, događa se određeni sklad, novi ustroj titrajućih ploha i čvrstih poteza kistom. Blagim geometriziranim obrisima, fasetiranjem ploha, kao i kolorističkom reduciranošću palete, ostvaruje se taktilna opredmećenost jedne nove, vlastite stvarnost. Na platnu se pojavljuje struktura, kompozicija jednoga novog unutarnjeg krajolika, u kojemu preklapanje lazurnih ploha, s ponekim dominantnim potezom impasta, stvara vlastiti oblik, vlastiti zvuk slike – osvrnula se autorica na postav, dometnuvši kako svojim svakodnevnim slikarstvom nastoji doprijeti do onoga duhovnog, transcendentalnog, koje izlazi njezinim likovnim govorom.

Povjesničarka umjetnosti Barbara Martinović o Unutarnjemu je krajoliku Ivane Ćavar, između ostaloga, napisala kako slikarica, na formalnoj razini, gradi svoj umjetnički opus apstrahiranjem stvarnosti, ponekad do potpune apstrakcije, a ponekad do prepoznatljivih mekanih silueta, različnih oblika.

Prepoznatljiv individualni umjetnički rukopis

– Ona u svojemu stvaralaštvu teži postići kontinuitet u razvoju već prepoznatljivoga i individualnoga umjetničkog rukopisa koji se formalno očituje kroz mekane prijelaze apstrakcije i figuracije u vidu magličastih ploha boje, s povremenim snažnim naglascima tamnijih boja. Dominante njezinih slika čine odnosi različnih ploha, čime se uspostavlja poseban ritam. Kandinski je, jednom prilikom, rekao kako je boja snagom koja utječe izravno na dušu. Na tomu tragu, ukoliko bismo se usudili učitati neku dimenziju pastelnim ritmovima Ivane Ćavar, onda bi to zasigurno bila meditativna dimenzija – piše Martinović u izložbenomu katalogu, a cjelokupan je njezin osvrt na večeri otvorenja iščitala prof. Maja Lasić.

Na vrijednost plodonosne suradnje Aluminijeve umjetničke galerije s dvama mostarskim fakultetima za gradsku kulturnu scenu osvrnula se pročelnica Odjela povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta prof. dr. Ljiljana Rajković, dok je direktor Galerije Aluminij Darko Juka poručio kako će 2017. godina biti u znaku promocije domaćih autora. Večer je na gitari oplemenio student Ante Kljajo, dok je izložbu otvorenom proglasio ravnatelj Središnje knjižnice Hercegovačke franjevačke provincije UBDM fra Ante Marić.

Životopis

Inače, Ivana je Ćavar rođena 1973. u Širokomu Brijegu. Slikarstvo je 1999. diplomirala na zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana, da bi 2005. diplomirala i na poslijediplomskomu studiju slikarstva Ars sacra na ALU Sveučilišta u Mostaru, kod mentora prof. Ante Kajinića i pročelnika kolegija prof. Jordana koji joj je i mentorom u procesu izradbe doktorskoga rada. Dobitnicom je više nagrada i priznanja, izlagala je dosad na 21-oj samostalnoj i na više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i u tuđinstvu, te sudjelovala u radu ukupno 24 umjetničke kolonije. Autoricom je nekoliko javnih radova sakralne tematike u BiH i u Hrvatskoj. Živi i stvara u Širokomu Brijegu, gdje je i profesoricom pri Akademiji likovnih umjetnosti.

Izložba za besplatno razgledanje ostaje dostupnom do 3. ožujka.

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

15 + nine =

Scroll na vrh