Naslovna > DOGAĐAJI > Dodik formira vojsku RS-a
Dodik formira vojsku RS-a

Dodik formira vojsku RS-a

Dodik je najavio kako će RS sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni daytonski dogovor koji podrazumijeva da Republika Srpska ima svoju vojsku

Zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić (SBB) potvrdio je u razgovoru za novinsku agenciju Patria da je on osobno potpisao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za angažiranje Počasne jedinice OS BiH i za 8. i za 9. siječanj.

Pojasnio je kako je, taj dan kada je stigao Ivanićev zahtjev, navečer bio na Božićnom prijemu koji je Ivanić priredio u Predsjedništvu BiH.

– Ministrica je obavljala konsultacije sa svim članovima Predsjedništva, ja sam ponešto čuo, ponešto ne. Pozvala me je zatim i rekla pred Ivanićem da je ja sutra mijenjam, te da je ona suglasna da se angažira Počasna jedinica. Meni je naložila da potpišem zahtjev jer sam ja od 5. do 15. siječnja ovlašten da to radim s njenim odobrenjem, pojasnio je Jusić.

Kazao je i kako se nakon takvog dogovora nije dodatno konzultirao s bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem jer mu je riječ ministrice Pendeš bila dovoljna.

Reakcija Inzka mlaka

– Potpisao sam za oba dana, jer sam smatrao da je dužnost ispoštovati člana Predsjedništva BiH. Ako sam prekršio zakone, ima i za to odgovornost, ja nikada nisam bježao od odgovornosti pa neću ni sada, bio je jasan Jusić.

Danas su se ponovno nastavila prepucavanja oko proslave Dana Republike Srpske i sudjelovanja OS BiH na proslavi. Iz Ministarstva obrane, koje je dalo suglasnost za sudjelovanje, jučer su kazali kako je pokrenuta istraga o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga.

Danas je uslijedila i dugo očekivana izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Nije želio problematizirati sudjelovanje OS-a BiH u manifestaciji kazavši kako je on zadužen za civilne aspekte Daytonskog sporazuma, a za vojne aspekte je zadužen NATO. Međutim osvrnuo se na govor predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je izrazio težnju pripajanja RS-a Srbiji, te kazao kako bi takve secesionističke namjere definitivno bile “prekoračenje crvene linije”.

– Za međunarodnu zajednicu postoji samo daytonska BiH i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. studenog 1995. godine u Daytonu. Ako bismo počeli slaviti ‘praznike’ kao što je 9. siječanj, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travanj, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti, rekao je za Faktor Inzko.

Ova Inzkova reakcija kod bošnjačkih političara je protumačena kao mlaka budući da su zadnjih dana, pa i jučer, pozivali međunarodnu zajednicu da reagira na najstrožiji način i sankcionira prvenstveno Dodika, pa onda i sve ostale koji su sudjelovali u proslavi Dana RS-a.

Raspad vojske?

S druge strane i Dodik nastavlja s provokacijama i prepucavanjima. On je s proslave Dana RS-a u Brčkom poručio kako je RS za mir i da je spremna za suradnju s drugima, ali da nema spremnosti na kompromise kojima se na bilo koji način umanjuje značaj RS-a.

On je nazvao smiješnim pozivanje međunarodnog faktora na pravnu državu u pogledu osporavanja 9. siječnja kao Dana RS-a, uz ocjenu da je to poziv da se poštuju izmišljene političke odluke skovane u Sarajevu. Dodik je rekao da je o ovom pitanju bilo veoma iznenađujuće djelovanje zapovjednika NATO stožera u BiH i zaključio da je njime ukinuto ionako krhko i gotovo minimalno povjerenje u RS-u u tu organizaciju.

– Na ovaj način se ruše temelji Oružanih snaga BiH koje nisu oružane snage Bakira Izetbegovića, jer kada su stvarane rečeno je da će srpski sastav, pored uloge vojnih jedinica, imati i ulogu obilježavanja svih važnih datuma za Vojsku RS-a i RS, rekao je Dodik.

Najavio je kako će RS sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni daytonski dogovor koji podrazumijeva da Republika Srpska ima svoju vojsku.

– Znam da postoji mnogo problema na tu temu i da to neće biti lako, ali moramo napraviti prvi korak i okupit ću ovih dana političare u RS-u i predstavnike institucija da bi se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtjev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da se RS isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH, rekao je Dodik novinarima.

Na kraju je poručio kako RS-u nisu potrebne ovakve Oružane snage koje su neprijateljske prema Republici Srpskoj.

Reagirali su i drugi političari iz RS-a prvenstveno se osvrćući na izjave visokog predstavnika u BiH. Tako je predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao kako je šokiran Inzkovom izjavom u kojoj je usporedio Republiku Srpsku s NDH. On je, kao i boračka udruženja iz RS-a, pozvao Inzka da se izvini građanima RS-a.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

five × 2 =

Scroll na vrh