Naslovna > DOGAĐAJI > Božo Ljubić novi predsjednik FBiH?
Božo Ljubić novi predsjednik FBiH?

Božo Ljubić novi predsjednik FBiH?

SARAJEVO – Banjolučki susret čelnika HDZ-a BiH i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika konačno je odagnao sve dvojbe; stožerna hrvatska stranka ulazi u državnu vlast i pridružuje se SDA, DF-u i Savezu za promjene.
Čelnik SNSD-a Milorad Dodik se pomirio sa sudbinom da njegova stranka neće u sljedeće 4 godine imati ministre u Vijeću ministara, ali je prijateljski skinuo kamen sa srca svome prijatelju Draganu Čoviću i bez posljedica “odobrio” ulazak HDZ-a BiH u državnu vlast.
U stožernoj stranci je istoga trenutka nastalo neviđeno olakšanje, jurišnici na fotelje su odahnuli i već počeli s lobiranjima oko “upada” u atraktivna ministarstva, direkcije ili neke izdašne agencije i javne kompanije.

Dodik odustao

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović se naizgled elegantno izvukao iz vrlo nezgodne situacije u koju je sam nesmotreno zapao kada je u Mostaru ugostio upravo Milorada Dodika i ultimativno zaprijetio da bez SNSD-a, iako tada nije znao tko je pobjednik izbora u RS-u, neće biti Vijeća ministara BiH. Ali, u biti, Čović je u šahovskoj partiji i nadmudrivanju sa SDA i DF-om ipak višestruki gubitnik.
Svi stožernikovi pokušaji da uvuče Dodika u državnu vlast su propali, u završnici on je ipak otrgnut od svoga prijatelja i uzora i “pridružen” tamo gdje mu je od početka i bilo mjesto – u grupaciji stranaka pučke orijentacije. Podsjećamo, nakon “osovinskoga” ultimatuma iz Mostara i spoznaje da taj ucjenjivački koncept neće proći, lider HDZ-a BiH je pokušao omekšati odnose između SNSD-a i SDS-a i posredovati u stvaranju svesrpske koalicije koja bi omogućila da i SNSD bude dio državne vlasti.
Taj je diskretni i lukavi manevar doživio debakl jednako kao i pokušaj da se Bakir Izetbegović privoli da umjesto DF-a za bošnjačkoga partnera ipak prigrli mrskoga Fahrudina Radončića. Mrvice su nedostajale da taj pakleni projekt uspije. Kad je postalo razvidno da od trokuta Čović – Dodik – Radončić u Vijeću ministara nema ništa, nije Izetbegović toliko baš naivan, stožernik je počeo nasumice sijati strahove od tobožnjih blokada koje će SNSD praviti u Domu naroda državnoga Parlamenta zbog čega je, po njemu, besmisleno praviti državnu vlast bez Milorada Dodika. Razumnim prihvaćanjem stvarnosti da će ipak netko drugi tvoriti novu parlamentarnu većinu, šef SNSD-a je, eto, dobio prigodu ostvariti svoje prijetnje u Domu naroda i blokirati ključne procese u državi iz nadležnosti toga uzvišenoga gornjega Doma.
I do sada je to činio, s tim što javnosti treba kazati kako se nije baš lako poigravati s blokadama Doma naroda. Jer, lako je Miloradu Dodiku prijetiti, on nije izaslanik, međutim, za svaku svjesnu opstrukciju svaki od tri buduća izabrana izaslanika SNSD-a u Domu naroda će na sebe preuzeti rizik i moguće posljedice blokada. Poznato je, naime, da po poslovniku o radu Doma i ustavnim odredbama za odlučivanje je potreban kvorum od 9 izaslanika što znači da SNSD može paralizirati Dom naroda samo nedolaskom na sjednice njegova tri izaslanika.
Ali nedolazak se mora pravdati, a ako to postane kronično oboljenje, onda je posve jasno kako će u tom slučaju svaki izaslanik Dodikove stranke biti izložen optužbama za antidejtonsko djelovanje. A upravo je Milorad Dodik najžešći zagovornik stroge primjene Ustava iz Daytona. To su sve pretpostavke, a politička i parlamentarna praksa će ponuditi odgovore na sve prijetnje i dvojbe.

Fotelje

Za hrvatski je nacionalni interes od iznimne važnosti ulazak najjače hrvatske stranke u Vijeće ministara, ali i izbjegavanje incidenta s Europskom pučkom strankom. Ostaje za vjerovati kako će Dragan Čović smoći snage i hrabrosti da u presudnim političkim trenucima kod usvajanje seta europskih reformskih zahvata omekša ljutitoga prijatelja iz Banje Luke kako bi i ministri iz HDZ-a BiH mogli u punom kapacitetu pridonijeti deblokadi europskoga puta BiH i ekonomskom oporavku posrnule države.
Nakon “blagoslova” i oprosta od Dodika, šef HDZ-a BiH Dragan Čović se sada može komotnije fokusirati na uspostavu vlasti u FBiH. Već na početku ponudio je poprilično iznenađenje sa svojim potpredsjednikom Marinkom Čavarom. Još od listopadskih izbora Čavara je u kuloarima kotirao kao najozbiljniji, zapravo jedini, kandidat za predsjednika FBiH, međutim, na konstituirajućoj sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH Marinko Čavara je osvanuo kao jedan od čelnika toga Doma Nije poznato je li to bio unutarstranački dogovor i Čavarina volja, iako je dokazano kako je taj Busovljak odani vojnik stranke, ali zasigurno nije niti očekivano političko napredovanje.
Iako je praktično već bio na listi političkih umirovljenika, neslužbeno se iz nekih krugova u HDZ-u BiH doznaje kako bi dr. Božo Ljubić mogao biti šef izvršne vlasti u FBiH. Ako i ne bude izabran za predsjednika FBiH, Ljubiću je navodno osigurano mjesto izaslanika u državnome Domu naroda. Što se Federacije tiče, slijedi vrlo zamršeni izbor izaslanika u Dom naroda federalnoga Parlamenta.
U danima koji slijedi vodit će se lavovska borba za svakoga izaslanika i presudni utjecaj kod izbora predsjednika FBiH, a potom i cjelokupne entitetske izvršne vlasti. Po tradiciji, hrvatske stranke su preuzimale Ministarstvo financija i vjerojatno se od te uhodane matrice neće odustati. A tko će biti šef federalne riznice u ime HDZ-a BiH, to znade jedino Dragan Čović. Bez sumnje, to će biti osoba od njegovoga beskrajnoga povjerenja koja će slušati i pristati da stranački šef na daljinski upravlja federalnim financijama. Ulaskom HDZ-a BiH u paket formiranja vlasti na svim razinama, napokon su se otvorili vidici i stvorile pretpostavke da se vlade formiraju u prihvatljivim pa, dakle, uglavnom i zakonskim rokovima. Koliko god vlast bila i slast, problema je toliko da će glavobolja munjevito zamijeniti euforiju.

Piše: A. Mrkonjić

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

thirteen + twelve =

Scroll na vrh