Naslovna > MOSTAR > Božić je prilika za susret i radovanje
Božić je prilika za susret i radovanje

Božić je prilika za susret i radovanje

“Ovo je dar svim našim sugrađanima i prilika da se susretnemo i jedni drugima radujemo, te tako zaokružimo obilježavanje Božića”, rekao je Krulj.

MOSTAR – U Mostaru je održan tradicionalni Božićni koncert na kojem je nastupio hor Srbski pravoslavni pojci iz Beograda, djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku i učenici Muzičke škole “Sveti Roman Melod” iz Nevesinja.

Koncert j održan u nedjelju navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Na početku koncerta besjedu je održao Vladislav Topalović, sveštenik iz Sarajeva i profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, koji je rekao da je Božić ozbiljan praznik i praznik događaja koji označava ulazak Boga u svijet.

Značaj Božića

“Božić treba da slavimo sa mišlju da je Bog postao čovjek i da Boga više ne treba da tražimo na nebu već je on sišao na zemlju. Ne moramo se penjati na nebo da vidimo Boga, nego je dovoljno da se okrenemo oko sebe i da ga vidimo u licu svojih bližnjih. Kada pogledamo u oči bilo kog čovjeka treba da vidimo oči samoga Boga”, rekao je Topalović.

Mostarski paroh Radivoje Krulj istakao je da je održavanje koncerta uz najradosniji kršćanski praznik u Mostaru veoma važno, napominjući da je koncert dar srpske zajednice cijelom gradu Mostaru.

“Ovo je dar svim našim sugrađanima i prilika da se susretnemo i jedni drugima radujemo, te tako zaokružimo obilježavanje Božića”, rekao je Krulj.

Na koncertu su se mogle čuti duhovne, etno i nacionalne pjesme, te božićne pjesme koje su izveli učenici.

Pozitivna atmosfera

Osnivač Srbskih pravoslavnih pojaca Marko Kačarević naveo je da je za njih mostarski koncert veoma značajan i da su svojim nastupom željeli i podržati Srbe koji žive u tom gradu.

“Veoma lijepo smo dočekani u Mostaru od svih ljudi i drago nam je što u Mostaru vlada takva pozitivna atmosfera”, rekao je Kačarević novinarima.

Na koncertu je bio veliki broj posjetilaca, kao i predstavnika vlasti, među kojima gradonačelnik Mostara te ministri iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, te predstavnici kulturnih i vjerskih institucija.

Organizatori Božićnog koncerta, koji je u Mostaru održan jedanaesti put, su Srpska pravoslavna crkva i kulturna društva iz Mostara.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

 

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

2 + six =

Scroll na vrh