Naslovna > DOGAĐAJI > 11.404 birača bira između dva kandidata za načelnika i 68 za Općinsko vijeće
11.404 birača bira između dva kandidata za načelnika i 68 za Općinsko vijeće

11.404 birača bira između dva kandidata za načelnika i 68 za Općinsko vijeće

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Irena Hadžiabdić  je na tiskovnoj konferenciji navela kako je broj registriranih glasača na redovnim biračkim mjestima  10.012, onih koji glasaju putem pošte 1.321, a tu je i 31 registrirani birač da glasuje u odsustvu kao i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno u Stocu

Sve je spremno za održavanje ponovljenih izbora u Stocu, tehničke pripreme su obavljene, glasački materijali osigurani, a stupanj sigurnosti podignut na vrlo visoku razinu.

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Irena Hadžiabdić  je na tiskovnoj konferenciji navela kako je broj registriranih glasača na redovnim biračkim mjestima  10.012, onih koji glasaju putem pošte 1.321, a tu je i 31 registrirani birač da glasuje u odsustvu kao i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno u Stocu. Za povjerenje građana ove općine natječu se dva kandidata za načelnika čija će se imena naći na glasačkom listiću za načelnika, dok se na listićima za Općinsko vijeće nalazi 68 imena kandidata u ime 14 političkih subjekata.

Biračka mjesta

– Sve pripreme su pri kraju, određene su lokacije biračkih mjesta i one su ostale nepromijenjene, dodala je ona, pojasnivši kako je broj biračkih mjesta 24-od toga broja 19 je redovnih, jedno za glasovanje nepotvrđenim listića te četiri mobilna tima.

Biračka mjesta će biti otvorena od 7 do 19 sati te svi birači mogu ostvariti svoje pravo uz prezentaciju jednog od bh identifikacijskih dokumenata (osobna, vozačka i putovnica).

– U poštanski pretinac SIP-a pet dana prije izbora počeli su stizati glasački paketi iz inozemstva što je dobar znak i pokazatelj da su njima već praktično uručeni glasački paketi i da su na vrijeme mogli ispuniti listiće i uputiti prema nama, navela je Hadžiabdić, potvrdivši kako će SIP listiće primati i 10 dana nakon izbora ako datum na pečatu bude do 19. veljače.

Nadgledanje i koordinacija

Pripremne radnje dovršene su i u samom Stocu, pa su tako članovi Općinskog izbornog povjerenstva imenovali 212 člana biračkih odbora, od toga 24 predsjednika, 24 zamjenika, 82 člana i 82 zamjenika člana.

Hadžiabdić je pak naglasila kako je značajno napomenuti kako je SIP na sjednici usvojio posebnu instrukciju o nadgledanju i koordiniranju ponovnih izbora u Stocu, a ovom instrukcijom utvrđena su prava i obveze ovlaštenih službenika SIP-a koji će biti raspoređeni na svim biračkim mjestima. Tako će ukupno 25 službenika predstavljati SIP u Stocu, na svakom biračkom mjesto, uključujući mobilne timove, kao i Općinsko izborno povjerenstvo.

U slučaju da se zapazi nepravilnost službenici se mogu obratiti predsjedniku odbora, odnosno ako ne bude rezultata onda Općinskom izbornom povjerenstvu. S druge strane ukoliko bude potreba da član biračkog odbora zbog neke nepravilnosti bude zamijenjen drugim, ali da zamjena ne bude moguća iz istog političkog subjekta, tu ulogu može preuzeti član SIP-a na osnovu rješenja Općinskog izbornog povjerenstva.

– Ovo je prvi put da zapravo u potpunosti nadgledamo i koordiniramo rad i Izbornog povjerenstva i biračkih odbora, istaknula je Hadžiabdić.

Kada je pak u pitaju problematika s imenima umrlih osoba koje su iz proceduralnih i drugih razloga i dalje na biračkim popisima, u Središnjem izbornom povjerenstvu navode kako imaju podatke za 134 takve osobe te će njihova imena u nedjelju na izborima biti posebno označena kako bi članovi biračkih odbora imali uvid.

U pogledu sigurnosti predstavnici institucija navode kako je ona dignuta na vrlo visoku razinu, održan je niz sastanaka s operativnim stožerom kao i s policijskim agencijama, a Hadžiabdić je na tiskovnoj konferenciji izrazila stav kako će svi odgovoriti zadatku.

Piše: Dario Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*

fifteen − 12 =

Scroll na vrh